IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъждат обявяване на криза в София заради боклука

Предлага се и обявяване на сметището в Суходол за обект от национално значение

18:24 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъждат обявяване на криза в София заради боклука

Обявяването на кризисно положение в София заради необходимостта от спешни мерки за преодоляване на затрудненията при сметосъбирането и в тази връзка избягване на опасността за здравето на гражданите и екологични щети, ще обсъжда на утрешното си заседание Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба.

По-рано днес зам.-кметът на София Минко Гердгиков заяви, че в момента в София няма криза със събирането и извозването на битови отпадъци, само има известни затруднения, свързани с това, че беше прекратен договорът на бившия концесионер "Новера" и новите фирми, с които общината е сключила договори, все още набавят необходимата техника. 

Предложението за обявяване на кризисно положение се прави от министрите на здравеопазването, на околната среда и водите (МОСВ) и на регионалното развитие на основание Закона за управление при кризи.

Другите основни мерки, предлагани от министрите, са: създаване на Национален кризисен щаб; обявяване на сметището на София в Суходол за обект от национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), без промяна в собствеността му и възлагане на Националния кризисен щаб да идентифицира и предложи алтернативно депо.

По искане на премиера днес в Министерски съвет е депозиран докладът от посочените три министерства във връзка с кризата в сметосъбирането на територията на Столичната община.

От МОСВ подчертават, че столицата е изправена пред сериозен екологичен проблем – гаранционният срок и срокът за съхранение на натрупаните стари бали в София е изтекъл, а от страна на общината няма предложение за решаването му.

Анализът на министерствата сочи, че Столичната община извършва неадекватно дейностите по събирането, извозването и депонирането на битови отпадъци. Аргументите за това са: липсва адекватно депо за депониране на отпадъците; липсват адекватни технологии за разделно сметосъбиране, сметоизвозване и сметопреработване; липсва цялостна стратегия за решаване на проблемите със сметосъбирането и сметоизвозването; не се спазва Националната стратегия за управление на отпадъците (2009-2013 г.); сключен е договор с концесионер, в който не са гарантирани интересите на концендента и на жителите на общината и т.н.

В документа категорично се посочва, че Столична община е създала ситуация на сериозна заплаха за общественото здраве и за нанасяне на все по-големи екологични щети и това се превръща във въпрос на национална сигурност.

Според анализа на министерствата, държавата трябва да се намеси, тъй като става очевидно, че общината няма капацитет да се справи самостоятелно с кризата със софийските отпадъци в рамките на продължителен период от време, въпреки че е изисквала и получавала и досега съдействие от правителството за решаване на проблема.

По смисъла на Закона за управление кризи (ЗУК), възникналата ситуация може да се определи като криза, тъй като засяга съществена част от населението на България (близо 2 млн. души) и националната сигурност, е заключението в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още