IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН прави списък с най-големите инвеститори на БФБ

Комисията е изискала от посредници и управляващи дружества данни за клиентите с покупки за над 100 хил. лв. за последните пет години

16:18 | 08.04.09 г.
КФН прави списък с най-големите инвеститори на БФБ

В последните няколко дни Комисията за финансов надзор (КФН) е изпратила писма до инвестиционните посредници (ИП) и управляващите дружества (УД) с искане за списък (Име и ЕГН) на клиентите им (български и чужди физически лица) имащи покупки за над 100 000 лв. в последните пет години, научи Investor.bg от инвестиционни посредници.

Ето и писмо от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) до инвестиционните посредници от днес:

Ръководствата на двете асоциации, БАЛИП и Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), са в контакт с КФН във връзка с искането за предоставяне на информация за инвестиции на клиенти. Утре УС на БАЛИП има среща с г-жа Ранкова по повод поискани от БАЛИП промени в Наредби № 38 и № 23, във връзка с клиентските активи, на която среща ще се постави и въпросът за това дали изобщо следва да се предоставя исканата от КФН информация, поради редицата нормативни ограничения и забрани да се разкрива подобен род информация. Ръководствата на двете асоциации ще ви държат в течение на предприетите действия, като при негативен резултат вероятно ще се свикат неформални събрания на членовете за обмисляне на последващи действия.

Следва да се има предвид, че ИП и УД ще бъдат в нарушение на закона, ако разкриват информация за клиенти и наличности по сметки, без за това да има правно основание, като освен административна отговорност, ИП и УД могат да носят и гражданска отговорност към клиентите си при неправомерно и несанкционирано разкриване на конфиденциална информация. И да искат, ИП и УД не могат да разкриват подобна информация въз основа на полученото от КФН писмо, при параметрите, съдържащи се в него.

Ако други държавни органи, извън КФН, търсят такава информация, това следва да става отново само въз основа на изрично оправомощаващи разпоредби от съответните специални нормативни актове, ако има такива. В противен случай това може да стане само по съгласие на клиента или със съдебна заповед.

Освен това, неизвестно е защо изобщо се обръщат към ИП и УД с подобно искане, след като тези дружества имат специални задължения за конфиденциалност към клиентите си и носят засилена отговорност при неправомерното й разкриване, при положение че тази информация - ако е за правомерни цели и касае финансови инструменти - може да се поиска от ЦД по съответния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още