IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общинските съветници в Радомир спечелиха дело за заплатите си

Досега заради правния спор съветниците получаваха по около 200 лв. месечно

13:20 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Общинските съветници в Радомир спечелиха дело за заплатите си

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на пернишките магистрати по дело за възнагражденията на радомирските общински съветници. Това съобщиха от Пернишкия административен съд.

На заседание на 22 февруари 2008 г. радомирските общинари определиха месечното възнаграждение на председателя на минипарламента да бъде равно на заплатата на кмета. Заместник- председателите според решението трябва да получават 70 на сто от възнаграждението на председателя. В този ред следват шефове на постоянни комисии - 50 на сто и на техните заместници - 49 на сто. Съветниците пък трябва да вземат 50 процента от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец.

В решението са предвидени и санкции в размер на 20 процента за безпричинно отсъствие от заседание или комисия.

Областният управител Иван Димитров върна решението за преразглеждане, но то бе потвърдено на следващо заседание на 28 март 2008 г. Тогава губернаторът внесе искане за отмяната му в Административния съд. Пернишките магистрати оставиха без уважение претенцията на Димитров.

ВАС постанови, че изводите на Пернишкия административен съд са законосъобразни, а решението на общинския съвет в Радомир е в съответствие с разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Становището на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Досега заради правния спор съветниците получаваха по около 200 лв. месечно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още