IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Герджиков: В момента няма криза с боклука в София

Новите почистващи фирми все още набавят необходимата техника, но ситуацията е под контрол, увери зам.-кметът на столицата

13:13 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Герджиков: В момента няма криза с боклука в София

В момента в София няма криза със събирането и извозването на битови отпадъци. Това заяви днес на пресконференция заместник-кметът Минко Герджиков. Той коментира становище на премиера, че поради нередовното почистване на града от битови отпадъци има опасност да се стигне до епидемии.

Има известни затруднения, свързани с това, че беше прекратен договорът на бившия концесионер "Новера" и новите фирми, с които общината е сключила договори, все още набавят необходимата техника, каза Герджиков.

Благодарим за изявената загриженост и смятаме, че може да се справим сами с проблема, няма нужда от намесата на който и да е орган, допълни той. По думите му състоянието с почистването на града се подобрява с всеки ден и няма никаква опасност за общественото здраве, което да налага намесата на правителството.

Герджиков съобщи, че по препоръка на Агенцията за обществени поръчки, Столичната община е започнала пряко договаряне с фирми, които в продължение на 15 месеца да чистят София. По време на този период съгласно Закона за обществени поръчки общината трябва да организира конкурс за избор на фирми, които да почистват града през следващите години.

На 20 март общината е преговаряла с осем фирми, които са предпочетени на база предоставени по-добри предложения. До края на тази седмица всички договори с осемте фирми ще бъдат подписани, каза Герджиков. Той съобщи, че фирмите имат ангажимент до края на май да доставят необходимата техника и
контейнери.

Констатациите от проверките на РИОКОЗ и РИОСВ в София сочат, че няма препълнени съдове за смет, битовите отпадъци се извозват, няма райони, които не се почистват, не е налице опасност от епидемична ситуация или риск за здравето на хората, каза заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още