IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 април

07:48 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 април

Транспортният ни пазар иска да се затвори за 6 месеца
в. Сега

Транспортното министерство е започнало процедура по обявяване на вътрешния пазар на товарни превози в криза, стана ясно вчера. Това е направено по искане на браншови организации, които освен от икономическата криза се оплакват и от свръхпредлагане и жестока конкуренция.

По закон, ако се обяви такава криза, това води до прекратяване на издаването на нови лицензи и разрешителни за работа за срок от 6 месеца. Кризата обаче може да се обяви само от Еврокомисията, която преценява въз основа на статистическите данни, които се събират от ведомството в момента. В България има към 6000 регистрирани фирми за превози. Автобусните превозвачи също искат такова блокиране на влизането на нови играчи в сектора, но то може да бъде направено и от българските власти. Данни ще се събират до 15 април т.г.

Перат пари с шампиони и коли
в. Стандарт

Нов начин за узаконяване на пари от трафик на хора и други престъпления засякоха следователи. Мошеници плащат на наши известни спортисти, които играят в чужбина, за да прехвърлят мръсни пари по свои сметки в България. Така се препират големи суми, защото, вкарани веднъж в банка, средствата се узаконяват автоматично. За това алармира Георги Петрунов от фондация "РискМонитор", която заедно с Националната следствена служба (НСлС) организираха конференция на тема "Изпиране на пари от трафик на хора".

Доказателства и разследване обаче има само за един случай, в който нашият виден спортист е признал за участието си в схемата. След като парите са прехвърлени у нас, спортистът уж ги дал на заем на трафиканта и така те отново се върнали при притежателя си, но вече надлежно изпрани. Обикновено това са престъпни доходи от проституция на български момичета в чужбина. В конкретния случай става въпрос за 200 хил. евро.

"Кризисните" заплати ще се разпределят по региони
в. Дневник

До 25 април ще бъде обявена нова процедура, по която фирмите ще могат да кандидатстват за компенсации от по 120 лв. към заплатите на служителите с намалено работно време. Това е решил в понеделник Националният съвет за насърчаване на заетостта, съобщи КНСБ. Тогава ще бъдат разпределени неусвоените при първото кандидатстване около 2.3 млн. лв.

При първата процедура през март 322 компании поискаха държавата да субсидира заплатите на 18 086 работници. Областните комисии по заетостта обаче одобриха едва 245 фирми и определиха пари да получат 7907 души. Справката показва, че във Видин, Благоевград, Ямбол и Разград нуждаещите са повече от първоначално предвидените средства. Най-слаб интерес към помощите са проявили работодателите в Софийска, Варненска, Пернишка и Пловдивска област. Заради това близо 1.7 млн. лв. ще бъдат пренасочени към регионите, където парите не достигат. Работодатели вече се оплакаха, че парите не могат да достигнат до нуждаещите се заради тромавата процедура и неадекватните критерии.

Военният министър се размечта за безлихвени кредити за фирмите
в. Сега

Военният министър Николай Цонев влезе отново в ролята на екзотичен икономически експерт. Този път той обяви, че ще внесе на заседание в МС предложение да бъдат отпускани безлихвени кредити на фирми, които поддържат определен брой работници.

Цонев даде пример, че ако се отпуснат 100 хил. лв. безлихвено на една фирма и тя поддържа 55 работници на заплата 400 лв., тези пари щели да бъдат върнати в държавата за една година. Кредитът може да бъде отпускан за две-три години, обясни той вчера пред Нова телевизия. Срещу 110 работни места пък държавата можело да отпусне 200 хил. лева. Така и сивата икономика щяла да излезе на светло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още