IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР е вложила близо 2,7 млрд. евро в инициативата "Устойчива енергетика"

Най-големите енергийни проекти финансирани от ЕБВР в България са „Марица Изток 1”, „Марица Изток 3” и вятърния парк край Каварна „Свети Никола”

17:33 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР е вложила близо 2,7 млрд. евро в инициативата "Устойчива енергетика"

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е финансирала с 2,66 млрд. евро проекти по инициативата „Устойчива енергетика” (включително и в България) за периода 2006-2008 г., информира днес Милко Ковачев, главен съветник „Енергетика и природни ресурси” в ЕБВР (Лондон) и бивш министър на енергетиката, в презентацията си по време на провеждащия се в София Пети международен конгрес за енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за Югоизточна Европа.

Общата стойност на финансираните по инициативата проекти възлиза на 15,2 млрд. евро. Първоначално планираните средства по инициативата са били 1,5 млрд. евро, за обекти в 30-те страни в света, в които оперира банката, в т.ч. всички държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Спестената енергия, благодарение на реализираните с финансиране от ЕБВР проекти за периода, се равнява на потреблението на електроенергия от Албания за 3 години. В рамките на „Устойчива енергетика” 25% от кредитирането е насочено конкретно за повишаване на енергийната ефективност.

Най-големите енергийни проекти, които се финансират в България с кредити от ЕБВР, са „Марица Изток 1” (влиза в експлоатация следващата година), „Марица Изток 3” и вятърният парк край Каварна „Свети Никола” (тази година влиза в експлоатация).

По думите на Ковачев страните от Югоизточна Европа, които имат над 2 пъти по-висок енергиен интензитет (съответно по-ниска енергийна ефективност) от средното за ЕС, имат голям потенциал за повишаване на енергийната си ефективност и едни от основните направления, по които това трябва да стане, са намаляване на загубите при пренос на електроенергия и повишаване на коефициента на преобразуване на първичната енергия.

Според данните, изнесени от Милко Ковачев, загубата при преноса и разпределението на електроенергията средно за ЕС е 7-8%, докато за страните от ЮИЕ тя е 17-18%.

Коефициентът на преобразуване на първичната енергия от всички източници средно за ЕС е 38%, докато за ЮИЕ той е 28%. При най-съвременните електроцентрали коефициентът достига 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още