IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междубанковите лихви у нас паднаха до 40-месечно дъно

Междубанковите лихви в евро паднаха до 0,89%

11:44 | 06.04.09 г.
Междубанковите лихви у нас паднаха до 40-месечно дъно

Междубанковите лихви паднаха до ниво от 2,19% на междубанковия пазар в петък за овърнайт депозити. Това е най-ниското ниво от декември 2005 г. и индикира увеличаването на свободния ресурс в банковата система.

Междубанковите лихви формират индекса Leonia, като оборотът в петък е бил за 240,8 млн. лв. Понижението на междубанковите лихви у нас е в унисон с рекордно ниския индекс Eonia, който отразява овърнайт лихвите на кредитите в евро на европейския междубанков пазар. За 2 април стойността му е едва 0,89%.

Според източници на Investor.bg лихвите по депозитите за физически лица във Великобритания например са между 0,25 и 1% на година, подобни са и лихвите в САЩ и еврозоната. Това означава, че лихвите за спестителите в България са високи, при положение че левът е фиксиран към еврото.

От ситуацията се възползват чуждите банки, и като резултат за февруари 2009 г. привлечените в България средства от чужди кредитни институции се увеличиха със 163 млн. лв. след регистрираните през декември 2008 г. и януари 2009 г. спадове.

Според източници на Investor.bg много от депозитите в българската банкова система в момента се правят от българи, живеещи в чужбина, които се възползват от високите лихви в родината си.

Понижението на междубанковите лихви у нас е чувствително спрямо разгара на ликвидната криза в България, в резултат на световната финансова криза, довела до междубанкови овърнайт лихви от 6,13% на 21 ноември 2008 г.

Основен доставчик на ресурс на междубанковия пазар у нас през март е Ситибанк Н.А. клон София, втора е Българска банка за развитие (ББР) и трета Централна кооперативна банка.

През февруари ББР беше първа, Ситибанк втора, а Интернешънъл Асет Банк АД бе трета.

В резултат на повишената ликвидност в системата лихвата по новоотпуснатите жилищните кредити през февруари се понижи спрямо януари 2009 г.

Свързани компании:

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още