IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 април

07:53 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 април

7 милиарда евро са заложник на Закона за конфликт на интереси
в. Сега

Оптимизмът на българските управници за пореден път се оказа безпочвен и Брюксел засега няма да размрази блокираните 143 млн. евро по програма ИСПА. Това става ясно от становище на Европейската комисия, съобщи БНТ. В него ЕК дори предупреждава, че може да се забавят и плащанията по европейските фондове за периода 2007-2013 г. Става дума за 7 млрд. евро, които са критично важни за страната ни в условията на кризата.

Опитите на управляващото мнозинство да притъпи строгостта на Закона за конфликт на интереси и да отложи действието му се оказаха пореден препъникамък пред отварянето на еврофондовете за България. От позицията на ЕК се разбира, че Брюксел следи под лупа събитията в страната и очаква да види истинска битка с подкупите и шуробаджанащината, преди да отвори финансовите кранчета за България.

Търговете за иззето имущество - в интернет
в. Дневник

От 1 май всички продажби на частни съдебни изпълнители на иззето имущество в цялата страна ще се обявяват в интернет, съобщи председателят на камарата на гилдията Георги Дичев. Сега обявленията за търговете се лепят в районните съдилища и в канторите на изпълнителите, но според Дичев тази публичност не е достатъчна. В полза и на кредитора, и на длъжника е колкото се може повече хора да разберат, че даден имот се предлага, за да може да се продаде възможно най-бързо и на най-добра цена, обясни той. Честа практика е обявите да се отлепват, за да се намали конкуренцията при търговете и имотите или вещите да се купят по-евтино. Така на практика се създава паралелен пазар на информация. По закон съдебните изпълнители са длъжни да предложат имуществото на 50% от пазарната му цена и оттам започва наддаването. Ето защо при липса на конкуренция на търга в София примерно е възможно да бъде купен двустаен апартамент в добър квартал за 25 хил. евро.

Управителят на БНБ: Финансовата ни система е стабилна
в. Новинар

Финансовата система на България е в много добро състояние въпреки негативните влияния на икономическата криза. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при представянето на начините, по които ще се чества 130-годишнината от създаването на Централната банка.

Няма какво да ни притеснява, а напротив – много страни могат само да мечтаят за такова състояние на финансовите си системи като това на българската, допълни той. Банките в България разполагат с много голям резерв от около 2-3 млрд. лв., обясни подуправителят на финансовата институция Димитър Костов.

75 на сто от строителите без работа
в. Стандарт

75% от строителните компании у нас останаха без работа заради кризата. Това заяви пред АФП изпълнителният директор на Асоциацията на пътностроителната индустрия Велико Желев. България спешно се нуждае от размразяване на европарите за пътища, твърди и шефът на една от най-големите компании в бранша у нас "Трейс Груп Холд" Николай Михайлов. Много финансирани от ЕС инфраструктурни проекти ще бъдат сложени в нафталина с наближаването на парламентарните избори, пише АФП. Големите проекти едва ли ще тръгнат до края на годината, песимисти са от асоциацията. Така нещата ще замръзнат, докато следващото правителство поеме властта, твърди Желев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още