IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Кризата е безпрецедентна

В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори, каза премиерът

15:42 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Кризата е безпрецедентна

„Кризата е безпрецедентна, светът през последната година се променя изключително бързо“, заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет към МС.

Целта е правителството, бизнесът, банките и институциите да бъдат обединени срещу кризата, която е безпрецедентна, посочи министър-председателят.

„До средата на м.г. се говореше за прегряване на българската икономика, за висока инфлация, недостиг на висококвалифицирани кадри. Това как се промени светът за половин година е много показателно.

Вчера се проведе срещата на Г-20 и бяха взети сериозни решения с много ясни послания. За нас най-важното е да оценим въздействието на световната криза върху българската икономика.

Ние се оказахме по-добре подготвени и по-добре защитени за тази криза, която произлезе от САЩ и придоби големи мащаби и се прехвърли към ЕС и целия свят.

Това обаче не може да ни успокоява, защото следва криза в реалната икономика в света. Само преди 2 месеца се говореше за свиване на германската икономика с 2 на сто, а сега – за свиване с 5 процента.

В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори и това засяга все повече реалния сектор. Продължаваме да следим и банковия сектор“, каза премиерът.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още