IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 април

07:04 | 01.04.09 г.
Преглед на печата за 1 април

Рязък спад на чуждите вложения заради кризата
в. Новинар

С около 30 процента до 4,5 млрд. евро ще намалеят чуждестранните инвестиции в страната през тази година. Това прогнозира вчера изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев в интервю за агенция Ройтерс. Причина за спада е световната финансова криза, която се отрази върху всички компании, имащи намерение да инвестират в проекти, обясни той.

По думите му заради кризата могат да бъдат отложени някои инвестиционни проекти, но не уточни кои точно. Очаква се това да са основно вложения в строежи на ваканционни комплекси, търговски центрове и жилищни сгради.

Бюджетният излишък на България се свива с 35%
в. Дневник

Бюджетният излишък към края на февруари се е понижил с 35% до 587 млн. лв. спрямо предходния месец, съобщи "Ройтерс", като цитира данните на финансовото министерство. Агенцията коментира, че това отново повдига съмненията дали правителството ще съумее да постигне превишение на приходите над разходите в края на годината, както е заложено в бюджета за 2009 г.

От данните на финансовото ведомство става ясно, че разходите на държавата в първите 2 месеца на годината са се повишили с 12% до 3.68 млрд. лв. в сравнение със същия период на миналата година. В същото време приходите за януари и февруари нарастват с 9.9% до 4.27 млрд. лв. Основният източник на постъпления - непреките данъци се понижават с 2.4% спрямо година по-рано. В бюджета за 2009 г. е заложилен излишък в размер на 3% от брутния вътрешен продукт. Все повече анализатори обаче са на мнение, че с понижението на икономическата активност и търговията, данъчните приходи ще са под натиск и ще са нужни сериозни усилия за изпълнението на плановете.

"Булгаргаз" в нова акция срещу топлофикациите
в. Дневник

"Булгаргаз" да спре подаването на природен газ на длъжниците си, препоръчва Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в одитен доклад на компанията за 2008 г. Това съобщи председателят на комисията Константин Шушулов. Той отказа да посочи какви са задълженията на предприятия и топлофикации към газовия доставчик. По данни на газовия монополист до края на януари тази година топлофикациите са натрупали около 380 млн. лв. дългове, като най-големи - 211 млн. лв., са на софийското дружество. Така излиза, че за четири години увеличението им е със 166%.

Германски фирми искат да инвестират у нас
в. Новинар

Четири от пет немски компании, които вече са инвестирали в страната ни, биха избрали отново да вложат средствата си в България. Това сочат данни от проведена анкета от Германо-българската индустриално-търговска камара сред германските инвеститори относно бизнес средата у нас. Според проучването България се нарежда на първо място в класация от десет страни, в които чуждите фирми биха направили вложения. Страната ни изпреварва Германия и Чехия. Над половината от анкетираните компании обаче очакват икономическото положение в страната да се влоши.

Парламентът увеличи пет пъти депозита на коалиции за евровота
в. Дневник

От 15 хил. лв. на 50 хил. лв. ще бъде увеличен депозитът за участие на партии в изборите за европейски парламент, за коалиции сумата от 20 хил. лв. става 100 хил. лв. Това решиха във вторник народните представители, които приеха промени в правилата за избиране на евродепутати. Промяната беше една от малкото изменения, които парламентът успя да одобри след близо четиричасови дискусии.

Данъчните задържат 562 млн. лв. ДДС на бизнеса
в. Сега

Данъчните не са възстановили в законните срокове ДДС за 562 млн. лв. към края на февруари. Това съобщи вчера пред "Дарик радио" пресаташето на НАП Росен Бъчваров. Преди около година, т. е. към края на декември 2007 г., невъзстановената сума е била 268 млн. лв.

Когато се съпоставят данните, трябва да се има предвид, че към края на февруари приходите от ДДС са с 30% повече в сравнение с края на 2007 г., т. е. относителният дял е приблизително постоянен, каза Бъчваров.

От НАП посочиха още, че напоследък са нараснали значително исканията за възстановяване на ДДС, и то за особено големи суми. Освен това значително са се увеличили регистрираните по ДДС дружества, които вече са над 160 000. Това допълнително натоварвало системата. Законовият срок за възстановяване на ДДС е 3 месеца с възможност за удължаване с още един.

Комисията "Кушлев" запорира имотите на Александър Томов
в. Сега

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, наложи обезпечителни мерки по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Александър Томов. Общата стойност на обезпеченото имущество е 827 956 лв., съобщиха от комисията.

Бандеролите със защита като парите
в. Стандарт

Новите бандероли на цигарите имат холограмна лента, както и банкнотите. От днес може да се продават само цигари с новите бандероли, които са на по-високи цени. Новата холограмна лента на акцизните лепенки е по-широка, върху нея има надпис "Акциз тютюн БГ", както и картата на България, и тютюневи листа. Бандеролите пък са със син цвят. Пури, пурети и тютюн за пушене, облепени със старите бандероли, могат да се продават до изчерпването им по магазините, но не по-късно от 30 юни 2009 г. В срок до 3 април всички търговци са длъжни да декларират пред митниците по местонахождение на обектите си наличните кутии цигари, облепени със стари бандероли. Ако след 3 април при проверки на митничарите се установи наличието на цигари със стар бандерол, които не са декларирани, ще бъдат налагани санкции с минимален размер 2000 лв. Платеният акциз за старите бандероли ще бъде връщан или приспадан при покупка на нови акцизни лепенки. Наличните кутии със стари бандероли ще бъдат изгорени, а предполагаемият им брой е около 65 млн.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още