IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпадат държавните летищни такси за чартърните полети?

Държавните служители ще бъдат насърчавани да почиват през тази година на българските курорти, като им бъдат раздавани ваучери

16:38 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отпадат държавните летищни такси за чартърните полети?

Скоро ще бъде разгледан от Министерски съвет въпросът за отпадане или за намаление на държавните летищни такси за чартърните полети, съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин след днешното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на туризма, чийто председател той е. Целта е да се намалят цените на туристическите пакети с цел привличане на повече туристи.

Миналата седмица Асоциацията на българските авиокомпании отправи подобно предложение към държавата. Вицепремиерът поясни, че приходите от тези такси са включени в инвестиционната програма на летищата, така че въпросът ще се обсъди и с тях.

В държавно-обществената комисия участват министри, ръководството на Агенцията по туризъм и представители на основните туристически организации.

Калфин съобщи още, че е възприето предложението на бизнеса да отпадне допълнителната такса от 11 евро за виза за руски граждани (при цена на визата от 35 евро на човек), която се изисква при издаване на визи от т.нар. изнесен визов център в Москва, където се издават визи при организирани пътувания. В българското консулство в Москва вече се издават само визи за индивидуални и бизнес пътувания, както и на собственици на имоти в България. Визите за руснаци до 18-годишна възраст, пътуващи организирано или с родителите си, стават безплатни.

Следващият транш в размер на 150 млн. лв., който държавата ще предостави на Българската банка за развитие за отпускане на кредити за бизнеса, ще може да бъде ползван и от туристическия бранш, което досега не беше разрешено, посочи още Калфин.

По друг обсъден въпрос между държавата и туристическия бранш – за намаляване на концесионните такси на плажовете, също е постигнато съгласие - тези такси ще бъдат намалени с 20-30% (ще се реши допълнително), като се очаква и концесионерите да намалят цените на услугите за гражданите на плажа.

Туристическият бранш отново е поставил въпроса за намаляване на ДДС в туризма, стана ясно днес. Предложението е ДДС да се намали от 7% на 5% и да обхваща всички туристически услуги, а не само храна и нощувки върху чуждестранните пакети. В тази връзка Калфин посочи, че въпросът би могъл евентуално да се обсъжда при формирането на бюджета за следващата година. Още тази година обаче ще се търсят възможности за увеличаване на парите за реклама на Държавната агенция по туризъм.

Държавните служители ще бъдат насърчавани да почиват през тази година на българските курорти, като ще им бъдат раздавани ваучери за една или повече допълнителни нощувки над вече заявените.

Според последните данни за първите два месеца на годината има спад на броя на чуждите туристи с 15-20%, информира Калфин, посочвайки, че намалението до голяма степен се компенсира от увеличението на посещенията на курортите ни от българи. От туристическия бранш не се наеха да прогнозират какъв ще е летният сезон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още