IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлация от 1% на цените на производител през февруари

На годишна база намалението достига 3,1%

15:46 | 30.03.09 г.
Дефлация от 1% на цените на производител през февруари

Общият индекс на цените на производител намалява с 1% през февруари 2009 г. на месечна база и с 3,1% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и международния пазар.

Спад с 0,9% на месечна база отчита индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари. На годишна база има ръст от 0,5%.

Намалението на цените на производител в преработващата промишеност е с 1,6%, докато в добивната промишленост е регистрирано увеличение с 3,7%.

По-значително намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия (с 5,3%) и при производството на основни метали (с 2,5%).

Увеличение с 3,7% има при цените на ремонта и инсталирането на машини и оборудване, с 3,2% при производството на напитки и при производството на химични продукти с 2,3%

При добива на метални руди се наблюдава увеличение на месечна база с 10,2%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар в преработвателната промишленост има намаление от 7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива е регистрирано увеличение с 23,2%.

Намаление на цените в преработвателната промишленост спрямо февруари 2008 г. има при производството на основни метали с 22,6%. Намаление от 8,1% се отчита при производството на тютюневи изделия, а при производството на изделия от каучук и пластмаси намалението е с 3,6%. Цените при производството на хранителни продукти намаляват с 2,3%.

Увеличение на цените на годишна база има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване с 12,5%, при производството на напитки с 11,9%, при производството на други неметални минерални суровини с 10,8% и при производството на метални изделия, без машини и оборудване с 10,4%.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията, уточняват от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още