IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одитираната печалба на Полимери АД близо 50% по-малка от неодитираната

Одитираният финансов резултат е печалба на стойност 452 хил. лв.

10:04 | 30.03.09 г.
Одитираната печалба на Полимери АД близо 50% по-малка от неодитираната

След извършен независим одит нетната печалба за 2008 г. на девненския производител на химически продукти Полимери АД възлезе на 452 хил. лв. при неодитирана годишна нетна печалба от 973 хил. лв., става ясно от отчетите на дружеството, представени чрез БФБ-София.

В мнението на независимия одитор, отразено в доклада, е посочено, че Полимери е възприело подход за обезценка на вземанията в размер на 100%, когато тяхната възраст и размер на просрочие е над една година. „Наличието на непотвърденост и на просрочия по отношение на събираемостта на вземанията, сочат данни за обезценка в размер на 9,887 млн. лв., неотчетена в отчета за доходите“, е посочено в доклада.

„В счетоводния баланс са включени дългосрочни инвестиции за 3,551 млн. лв., оценени по историческата им цена на придобиване. Доколкото това са инвестиции в асоциирани предприятия и малцинствени участия, за които не ни е представена актуална информация за финансовото състояние на съответните дружества, ние не бихме могли да потвърдим дали възстановимата стойност на тези инвестиции не се различава съществено от тяхната балансова стойност“, посочва одиторът.

„По време на нашия одит ние не получихме информация от независим източник за потвърждение на вземания на дружеството на стойност 37,628 млн. лв. и задължения в размер на 7,242 млн. лв., както и не бяхме в състояние да се убедим в достатъчна степен на сигурност относно възстановимата, респективно амортизируемата стойност на тези вземания и задължения, включително чрез прилагане на алтернативни одиторски процедури“, става ясно още от доклада.

Полимери не е отразило и дългосрочни задължения, представляващи отсрочени данъчни пасиви във връзка с временни разлики в балансовата стойност на амортизируемите активи в размер на 7,050 млн. лв. Не е отчетен разход за данък в отчета за доходите за годината преди предходната в размер на 129 хил. лв.

Вземанията от свързани предприятия се увеличават с 7,36 млн. лв. до 23,56 млн. лв. към 31 декември 2008 г., спрямо година по-рано. От тях 3,5 млн. лв. са нетекущи и 20 млн. лв. текущи вземания. От нетекущите вземания 2,54 млн. лв. са по договор за цесия, по договор за цесия са и 10,2 млн. лв. от текущите вземания от свързани лица.

До момента няма сделки с книжата на Полимери.

Свързани компании:

Полимери АД(51P)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още