IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 март

08:00 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 март

Държавата удря рамо на туризма

в. Стандарт

Държавата може да покрие част от летищните такси на пътниците по чартърни полети и така да подпомогне туризма. Това заяви транспортният министър Петър Мутафчиев, който обсъди идеята с авиопревозвачи, съобщи БНР.

Кризата е засегнала авиоиндустрията и при тези условия целта е да не се увеличават цените за авиопревози, посочи министърът. Той допълни, че въпросът ще се постива на съвет на потребителите в самите летища.

Чейнджбюра привличат клиенти с хитри трикове

в. Новинар

Търговци в чейнджбюра се активираха да измислят хитри начини да привличат клиенти, които искат да продадат наличната си валута, показа проверка на „Новинар”. В момента кризата кара доста хора, които имат събрана щатска или друга валута, да побързат да я обменят в левове. Заради повишения интерес сарафи в обменните бюра са измислили поредната уловка, с която да привличат клиенти. Начинът не е незаконен, но е нелоялен, тъй като се разчита на неориентираността на хората, оплакаха се няколко души, обменили долари в чейнджбюро в центъра на столицата.

Трикът е следният: на таблото пред обменното бюро, на което клиентите очакват да са обявени курсовете купува и продава, със ситни букви е написано „бонуси”. Под надписа цифрите са разграфени и подредени така, сякаш са изписани курсовете купува и продава, но с изключително изгодни оферти.

Студентските кредити отшумяха

в. Дневник

И тази година студентите ще се разминат с обещаните им от правителството кредити. Причината е спор между институциите, въпреки че законът за студентското кредитиране вече е в сила. От Министерството на образованието и науката (МОН) заявиха, че очакват предложение от Българската банка за развитие (ББР) как да се отпускат заемите.

"Ако от финансовата институция не предложат такова, министерството ще се опита да създаде държавен фонд. Това обаче не е модерното решение", каза Димитър Танев, главен секретар на МОН. От държавната банка отговориха, че министерството трябва да сключи типов договор с търговските банки, за да може да тръгне системата. Още през януари Асоциацията на банките в България (АББ) предупреди, че ведомството се бави с подписването на документа.

Руснаци предлагат модерен завод за боклук

в. Стандарт

Руснаци предлагат на Старозагорската община изграждането на супермодерен завод за преработка на отпадъци, в който ще се използва върхова технология на военнопромишления комплекс „Сатурн”. „Става дума за плазмено разграждане на боклуците в термореактор, което заменя вредното за околната среда изгаряне”, поясни проф. д-р Ренолд Йовчев, който представи офертата в местния парламент на старозагорци. Заводът можел да преработва до 100 т отпадъци дневно, като при това се отделяла и полезна електроенергия. Чистата печалба от продажбата на този ел. ток можела да стигне до 1,8 млн лв годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още