IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първият газ по „Набуко” тръгва през 2014 г., категорични са акционерите

Около 30% от инвестициите в Набуко ще бъдат осигурени от акционерите, а останалите – от ЕБВР, ЕИБ и търговски банки

19:02 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първият газ по „Набуко” тръгва през 2014 г., категорични са акционерите

Строителството на газопровода „Набуко”, въпреки икономическата криза, ще се извърши според предвижданията и първият природен газ ще тръгне по тръбата през 2014 г., каза на специална пресконференция в София изпълнителният директор на „Набуко” Райнхард Мичек.

Той припомни, че дължината на газопровода се планира да бъде около 3300 км, максималният му капацитет – 31 млрд. куб. м. годишно, а инвестициите в него – 7,9 млрд. евро. Газопроводът ще пренася газ от Каспийския регион, Централна Азия и Египет, до Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия. Между шестте акционери в „Набуко” е и Български енергиен холдинг.

Райнхард Мичек посочи, че в момента продължава предпроектното проучване на „Набуко”, като се очаква през следващата година да бъде взето окончателното инвестиционно решение. Фактическото строителство според предвижданията трябва да се извърши в периода 2010-2014 г., като първоначално газопроводът ще работи с половината от капацитета си.

Около 30% от инвестициите в Набуко ще бъдат осигурени от акционерите (собствен капитал), а останалите от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и търговски банки.

Изпълнителният директор на „Набуко” подчерта, че за успешната реализация на проекта от решаващо значение е политическата подкрепа от правителствата на страните, през които ще минава газопроводът, както и от Европейската комисия (ЕК). В тази връзка, през юни предстои подписването на окончателното Междуправителствено споразумение за „Набуко”.

Очаква се тази година ЕК да одобри и изключение за „Набуко” от Газовата директива на ЕС, според което 50% от газа, минаващ по тръбата ще бъде резервиран за акционерите в газопровода, а останалите количества ще могат да бъдат търгувани свободно от трети страни.

Предвижданията са през следващата година да се сключват договорите за транспортния капацитет, като проучванията сочат, че заявеният предварителен интерес (без официални оферти) е за количества, двойно по-високи от капацитета на газопровода, обясни Мичек.

Проучванията сочат, че спрямо договорените към момента количества газ за Европа, след 2012 г. ще се появи недостиг от около 50 млрд. куб. м годишно, който ще се увеличава, ако не бъдат построени нови мощности. Освен това, независимо от диверсификацията на източниците или маршрутите (или и на двете, както е при „Набуко”) на синьо гориво в близките десетилетия, основният доставчик на газ за Европа ще продължи да бъде Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още