IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Записванията за летния сезон от Германия намаляват с 30-40 на сто

От Гранд хотел Варна АД се надяват на румънския пазар, както и на българските туристи

15:37 | 27.03.09 г.
Записванията за летния сезон от Германия намаляват с 30-40 на сто

Туроператорските компании отчитат 30-40% спад на записванията от немския пазар. Макар и все още неясни, прогнозите за летния сезон са песимистични и поради факта, че традиционните клиенти на българските курорти в Германия се оказват най-силно засегнати от икономическата криза.

Това се казва в отчета за дейността на Гранд хотел Варна АД, публикуван чрез БФБ-София.

От компанията припомнят, че Кипър въведе безплатни визи за руските туристи, а Турция – възможност да се получат визи на летището, което позволява на туристите да се възползват от многото last minute* оферти.

Според Гранд хотел Варна изнесеният център за български визи в Москва не само че няма да съкрати пътя на руския турист до България, но и ще оскъпи значително издаването на визи, смятат туроператорите както от руска, така и от българска страна.

Сериозен спад се очаква от британския пазар по отношение на записванията за България и Гърция. Причината е евтиният паунд, заради който туристите автоматично се пренасочват към Египет и Турция.

От Гранд хотел Варна АД се надяват на румънския пазар (въпреки че румънската лея поевтиня значително спрямо лева), както и на българските туристи.

За 2008 г. Гранд хотел Варна АД отчита 1,16 млн. лв. печалба и 18,5 млн. лв. продажби. За 2007 г. продажбите са били 16,7 млн. лв., а дружеството е отчело загуба от 45 хил. лв.

*в последния момент (от анг.)

Свързани компании:

Слънчев ден АД(SDEN)

Гранд хотел Варна АД(4GH)

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още