IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срокът за обявяване на общо събрание вече намалява от 45 на 30 дни

С обнародваните промените в ЗППЦК публичните дружества се задължават да публикуват поканите за общо събрание на уеб страниците си

14:17 | 27.03.09 г.
Срокът за обявяване на общо събрание вече намалява от 45 на 30 дни

Срокът за обявяване на поканата за Общо събрание на публично дружество се намалява от 45 дни на 30 дни, съгласно промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа, обнародвани днес в Държавен вестник.

Обявяването трябва да е пред търговския регистър, пред Комисията по финансов надзор и пред обществеността чрез специализираните приложения като например Бюлетин Investor.bg.

Има и промени в изискванията към поканата, като задължително в нея трябва да се опише броят на акциите с право на глас и правата им към датата на решението за свикване на Общо събрание на акционерите.

В поканата трябва да бъде упоменато и правото на акционерите да задават въпроси по време на общото събрание, правото им да гласуват чрез пълномощник или чрез кореспонденция или електронно.

В поканата трябва да бъде записана и интернет страницата, в която ще се публикуват поканата и материалите към нея.

Публичното дружество може да предвиди в устава си правото на глас да се упражнява преди датата на общото събрание чрез кореспонденция, включително електронна поща, куриер или "друг технически възможен носител".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още