IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 март

07:55 | 27.03.09 г.
Преглед на печата за 27 март

Строежите ще се разрешават от частни фирми
в. Сега

Разрешителните за строителство занапред няма да се раздават от общинските администрации, а от частни фирми, регистрирани като строителни консултанти. Тази значителна промяна в Закона за устройство на територията мина вчера през Министерския съвет.

Първите реакции на бранша засега са негативни. Според директора на Националния център за териториално развитие Борислав Борисов по-важно е издаването на разрешителните да се опрости и облекчи като процедура, а не просто да се даде на външни фирми.

Рог на изобилието от бюджета
в. Дневник

Правителството реши да раздаде общо 250 млн. лв. на общини и министерства. Около 160 млн. лв. от средствата се осигуряват от намаление на капиталови разходи на министерствата и държавните агенции, а останалите идват от други пера в бюджета, съобщи премиерът Сергей Станишев.

Над 200 общини ще получат общо 155 млн. лв. Три министерства, по едно от всяка от трите управляващи партии, получават останалите 95 млн. лв. Най-много, 45 млн. лв., са за Министерството на отбраната. Ведомството на Николай Цонев (НДСВ) ще ги похарчи за жилища на военните. Министерството на труда и социалната политика начело с Емилия Масларова (БСП) ще получи 15 млн. лв. за проекта "Красива България", по който се ремонтират сгради в градовете и през годините се доказа като успешен. С парите ще бъдат подпомогнати 54 обекта в 40 общини. В последния момент е включено и екоминистерството с проекта "За чиста околна среда", по който всяка година се правят конкурси за рисунки и песнички в детски градини и училища, пребоядисват се пейки и се чистят паркове. За тази дейност са предвидени 5 млн. лв. Министерството на Джевдет Чакъров (ДПС) липсваше в раздаденото прессъобщение на журналистите, но беше допълнено от премиера Станишев по време на пресконференцията.

Рекламният пазар ще се свие с една трета
в. Сега

Между 20 и 25% спад на пазара на реклама тази година прогнозира вчера председателят на Асоциацията на рекламните агенции Красимир Гергов на 13-ия форум на рекламата, който се провежда в НДК. "Рекламният пазар винаги се влияе от инфлацията, затова и финансовата криза, завладяла света, също оказа влияние върху него", обясни рекламният бос. Според него сривът може да достигне дори 30% в зависимост от това кога кризата ще ни застигне с пълна сила. Тя е оказала влияние на рекламните приходи още миналата година - ръстът тогава е бил едва 9% при 25% за 2007 г.

През м.г. за реклама в България са дадени 518.8 млн. лв. От тях близо 21 млн. са отишли за интернет реклама, която показва завидно нарастване - с 62%. През 2007 г. повишаването на приходите от реклама в киберпространството е било 89%, но тогава и обемът на този пазар е бил само около 13 млн. лв.

Агроведомството утрои числото на замените
в. Дневник

От назначаването му на поста през април 2008 г. досега земеделският министър Валери Цветанов е разписал 314 заповеди за замени вместо предварително обявените 120. От миналата седмица на интернет страницата на ведомството се пускат списъци с фирми и частни лица, заменили частни за държавни имоти.
На 19 март от агроведомството съобщиха, че Цветанов е разписвал само 120 замени, но заедно с днешните протоколи бройката набъбва до 314. Обяснението от пресцентъра беше, че е допусната техническа грешка при броенето.

Държавата връща 120 млн. лв. платен акциз
в. Новинар

Цигарите със стари бандероли, които не бъдат продадени до края на месеца, ще бъдат унищожени, а платеният за тях акциз ще бъде върнат на производителите. Това решиха депутатите вчера, като приеха окончателно промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Преди ден по време на бюджетна комисия зам.-министърът на финансите Кирил Желев заяви, че финансовото министерство ще трябва да върне акциз за 120 млн. лв.

Падат отстъпките при дарение за болница и училище
в. Сега

Гражданин или фирма, която прави дарение на болница, поликлиника, училище или университет, няма да ползва данъчно облекчение от 1 януари 2010 г. Това реши вчера правителството, след като одобри отложените преди седмица промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Досега за подобни дарения гражданите можеха да намаляват с 5% годишната си данъчна основа, а фирмите сваляха счетоводната си печалба с до 10%, защото сумата им се признаваше за разход. Остават облекченията за благотворителност към центровете за спешна медицинска помощ, за болниците на МВР, детските градини, Фонда за лечение на деца и др. От бонусите вече ще могат да се ползват и гражданите, дарили на подобни институции в ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Доходите от търговия с облигации в други държави от ЕС вече ще бъдат необлагаеми, предвиждат още промените в закона.

200 хил. фермери губят работата си
в. Стандарт

Около 200 хил. фермери ще останат без работа в края на годината. Тогава всички стопанства, които не отговарят на европейските изисквания за хигиена, ще трябва да бъдат затворени. Това съобщи председателят на експертния съвет по земеделие на ГЕРБ Мирослав Найденов. В България има над 100 хил. млечни ферми за краве мляко. Само 2000 от тези ферми в момента отговарят на ветеринарните изисквания. Останалите над 80 000 стопанства, които в по-голямата си част са семейни, ще трябва да бъдат закрити от 1 януари 2010 г.

Завод за хидравлични елементи откри в Монтана испанският концерн "Глуал"
в. Дневник

Испанският концерн "Глуал" откри завод за хидравлични елементи в Монтана. "Монтана хидравлик" е построен за 8 месеца на мястото на стар завод за фитинги. Инвестицията е за 6 млн. лева и ще осигури работа на 150 души.
"Глуал"е собственост на Хавиер и Игнасио Гиберт – баща и син.

Държавата плаща до 50% за панелки
в. Стандарт

Над 50% може да е помощта на държавата в отделните ремонти при санирането на панелките. Финансова помощ за тази година е 10 млн. лв., обяви в Шумен строителният зам.-министър Калин Рогачев. Заявки за включване в националната програма са подали хората от 50 блока в София, Бургас, Варна, Смолян и Благоевград.
Семействата доплащат само между 2 хил. и 5 хил. лв. според ремонтите и квадратурата на жилището. Нови асансьори, подмяна на ВиК мрежи, топлоизолации и ремонт на покриви са най-честите дейности.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още