IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елхим Искра очаква 57% спад на продажбите за първо тримесечие

Очакваната печалба преди облагане с данъци за януари-март е 100 хил. лв. при печалба от 1,116 млн. лв. година по-рано

17:00 | 26.03.09 г.
Елхим Искра очаква 57% спад на продажбите за първо тримесечие

В резултат на световната финансова и икономическа криза акумулаторният производител Елхим Искра АД очаква 57% понижение на приходите от продажби на годишна база до 4,3 млн. лв. за първото тримесечие на настоящата година, става ясно от отчетите на дружеството, публикувани в Бюлетин Investor.bg.

Очакваната печалба преди облагане с данъци за януари-март е 100 хил. лв. при печалба от 1,116 млн. лв. година по-рано.

През 2009 г. са предвидени инвестиции в размер на около 1 млн .лв., които ще са финансирани изцяло със собствени средства.

По-голямата част от планираните инвестиции ще бъдат направени за закупуване или изработване на нови машини и апарати, а също и за оптимизиране на производствения и технологичен процес, като целта е снижаване себестойността на продукцията, част от средствата за инвестиции ще бъдат използвани за въвеждане в производство на нови типове изделия, за да бъде дообогатявана гамата от произвежданите стартерни и тягови акумулаторни батерии, с което да се разширява обхвата на пазарите на дружеството в условията на силна конкуренция.

През 2008 г. в дейността си дружеството продължи тендецията на растеж на приходите от продажби, отчитана в последните години, като в последните три месеца на годината в дейността на дружеството отражение започна да оказва настъпващата световна финансова и икономическа криза, което се отрази негативно върху продажбите на Елхим Искра АД, като в по-голяма степен това засегна продажбите на тягови батерии през тези месеци, казват от компанията.

През последното тримесечие на миналата година производителят на акумулатори, който е част от икономическата група на Стара планина Холд АД, понижи общите си приходи от продажби за четвъртото тримесечие на годишна база с 33% до 8,2 млн. лв.

За цялата 2008 година са реализирани продажби на стойност 36,5 млн. лв., или с 3,5% повече на годишна база.

Нетната печалба за годината се увеличава с 42% и достига 3,8 млн. лв., а за последното тримесечие намалява до 360 хил. лв. от 900 хил. лв. година по-рано.

Днес акциите на Елхим Искра добавиха 4,7% до 1,15 лева при обем от 1 056 броя акции. През последната една година акциите на Елхим Искра изгубиха 78 на сто. 

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още