IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предстоящите банкови отчети ще отразят новата класификация за лоши кредити

При потребителските кредити 5,85% са просрочени или лоши

11:27 | 26.03.09 г.
Предстоящите банкови отчети ще отразят новата класификация за лоши кредити

С приетата от БНБ промяна в Наредба 9 една рискова експозиция се класифицира като необслужвана експозиция, ако са натрупани просрочени плащания по главницата или по лихвите със забава над 180 дни. Наредбата е обнародвана на 20 март тази година, след решение на БНБ от 26 февруари тази година и в нея е записано, че първият банков отчет по тези наредба ще е към 31 март 2009 г. Досега лошите кредити бяха тези, по които плащанията са забавени над 90 дни. Променят се и други срокове. За експозиции под наблюдение вече се признават кредити със забава до 90 дни, вместо 60 досега и т.н.

С промяната срокът се удължава по различните категории забава с между 1 и 3 месеца. Така с отчета за 31 март ще видим по-стара картина, отколкото видяхме в отчета за февруари.

Срокът от над 180 дни за признаване на кредит за необслужван е нормално приетият в западната практика и досегашните над 90 дни реално бяха свръхрестрикции на БНБ. С промяната ще се забави с три месеца нуждата банките да провизират на 100% необслужваните кредити, което ще се отрази благотворно на печалбата им през периода.

Условието за над 90 дни влезе в сила от 1 април 2004 г., след като преди това беше над 180 дни, като целта на БНБ беше да следи по-стриктно за евентуално натрупване на лоши кредити. Сега БНБ се отказва от тази изпреварваща информация.

В същото време се наблюдава годишно увеличение от 116% на лошите кредити към февруари, като делът им достига 4,49%. При потребителските кредити делът на лошите кредити е 5,85%, при жилищните кредити 3,24%, при други кредити за населението възлиза на 6,02%. При фирмените кредити (без овърдрафт) лошите и просрочени кредити са 4,4%.

Данните не посочват лоши и просрочени кредити при овърдрафтите за фирмите и населението. Овърдрафтите са общо 24,1% от раздадените кредити и ако наистина там няма просрочени кредити, след като липсва такава графа, общо за банковата система просрочените кредити са 3,41% от общия им размер. Вероятно процентът на лоши кредити обаче е като при другите кредити (4,49%), защото те няма как да са изолирано явление от общата тенденция. Овърдрафтите имат падеж и при уволнение на работника или при смяна на обслужващата банка от фирмата, просто не постъпват пари, от които да се изплати овърдрафтът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още