IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 март

08:01 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 март

Фермери: Продаваме стопанствата си заради дългове

в. Новинар

Животновъди са натрупали огромни дългове към банки и са принудени да разпродават стопанствата си, за да погасят кредитите си. По време на поредния протест пред сградата на парламента те се оплакаха, че стотици фермери са ипотекирали имотите и жилището си, за да могат да изтеглят кредит, с който да модернизират стопанствата си. В момента ние сме притиснати от банките да погасяваме заемите си, но нямаме средства, оплакаха се млекопроизводители. Стопаните продължават да настояват да им бъде определена държавна месечна субсидия от 20 стотинки за литър произвеждано мляко, която да се изплаща целогодишно.

143 общини без данък печалба

в. Стандарт

Фирмите в 143 общини в страната няма да плащат данък печалба. Списъкът на общините, в които ще се ползва облекчението през 2009 г., днес беше публикуван на сайта на Министерството на финансите. Корпоративният данък се преотстъпва 100% на дружествата, които извършват производствена дейност само в общини, в които през предходната година безработица е била с 35% над средната за страната.

Чиновници натискат да се спре приемът на агропроекти

в. Дневник

Разплащателната агенция към фонд "Земеделие" буквално е задръстена от искания за субсидии по програмата за селските райони и ръководството настоява да се спре временно приемът по някои от мерките, докато администрацията обработи проектите. За това сигнализираха консултанти по повод наскоро получени от агенцията инструкции да ускорят внасянето на разработваните от тях бизнес планове, за да не попаднат в периода на временното затваряне на програмата. Предложението било за неколкомесечно спиране, и то само за някои от разкритите мерки, като неофициалната информация е, че срокът започва да тече от 1 или от 15 април, обясниха консултанти, пожелали анонимност. Според тях решението щяло да се прокара с постановление на Министерския съвет.

Железничари стягат национална стачка

в. Сега

Служители на БДЖ се готвят за национални протести заради планирано закриване на десетки жп гари и предстоящи масови съкращения на персонал. Това се казва в декларация на Националния железничарски синдикат "Подкрепа", разпространена вчера. Синдикатите са изпратили декларация до президента, премиера и транспортния министър. Те се опасяват, че стотици българи със специфични професии ще останат на улицата. "Пряк отговорник за създалата се катастрофална ситуация е правителството, което е собственик и работодател на БДЖ", се казва в декларацията. Синдикатите се заканват, че този път изобщо няма да се съобразяват с ограниченията в Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Отпадат ограниченията за много високи строежи

в. Дневник

Отпадат ограниченията за строителство на високи сгради в центъра на големите градове. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които предстои да бъдат одобрени в четвъртък от правителството. В момента могат да се строят обекти с височина до 26 метра, като за по-високите има сложна разрешителна процедура, която минава през общините и строителното министерство. Единственото условие в промените в ЗУТ е да се спазват отстоянията от жилищните сгради, детските и лечебните заведения. За строежите с височина над 45 м обаче визата за индивидуално проектиране ще се издава въз основата на работен устройствен план, одобрен от общинския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още