IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАН: Може да се присъединим към ERM II тази или следващата година

Приемането на еврото към момента не би донесло големи ползи на икономиката ни, смятат от икономическия институт към БАН

17:16 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
БАН: Може да се присъединим към ERM II тази или следващата година

Тази и следващата година няма да се присъединим към еврозоната, но би могло да се присъединим към валутния механизъм ERM II, каза на икономическа дискусия днес доцент Владимир Царевски от Икономическия институт на БАН, изразявайки мнението си, че не сме готови за въвеждане на еврото.

България не изпълнява критериите от Маастрихт по отношение на инфлацията, а те едва ли ще бъдат променени от страните от еврозоната, поясни той.

Освен това първо ще трябва да преминем през валутния механизъм, който трае поне две години, а през това време се допускат колебания на валутния курс плюс или минус до 15 на сто, припомни Царевски.

По думите му приемането на еврото към момента не би донесло големи ползи на икономиката ни.

Относно търговското салдо на страната от института смятат, че тази и следващата година то ще се запази приблизително на нивото си в момента, като същото се отнася и за дефицита по текущата сметка.

По всяка вероятност ще има намаляване както на вноса, така и на износа, но спадът при износа ще бъде по-голям, тъй като не можем да се откажем от вноса на енергийни суровини, които заемат голям дял от целия внос, прогнозират от БАН.

От института очакват също така преките чуждестранни инвестиции тази и следващата година да бъдат по-малко, отколкото през 2008 г.

От БАН не се наеха да прогнозират колко ще продължи кризата, но Царевски се съгласи с мнението на финансовия министър Пламен Орешарски, че тя към момента в България не е криза на потреблението.

Заради свиването на пазарите на страните от ЕС е възможно нашият износ да се увеличи към други страни като например Китай и Русия, но едва ли износът ни към ЕС като цяло ще спадне под 50 на сто от общия износ (който към момента е към 65 на сто), смятат от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 25.03.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още