IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 март

08:02 | 25.03.09 г.
Преглед на печата за 25 март

Русия обеща да отпусне заем за АЕЦ „Белене”
в. Новинар

Русия може да отпусне заем на България, за да подпомогне финансово проекта за строеж на втората атомна централа АЕЦ „Белене”. Това заяви вчера руският министър на енергетиката Сергей Шматко пред БНР. Преди дни българският му колега Петър Димитров коментира, че вече са водени разговори с руската страна за кредитирането на проекта. По думите на Димитров Русия може да ни отпусне заем от 3,8 млрд. евро.
България се надява на заем от Русия, защото германската компания RWE, която притежава 49 процента от бъдещата централа и е стратегически инвеститор в проекта, иска предварително да бъде осигурена необходимата сума, с която да се започне строителството на централата. Немците обещават да се включат със средства на по-късен етап от строителството, обясниха запознати.

Над 1 милион българи без достъп до медицинска помощ
в. Новинар

Над 1 000 000 българи са с прекъснати здравни права заради неплатени осигуровки за здраве. Това стана ясно вчера на дискусия за здравеопазването, организирана от КНСБ. Според данните на синдиката само през последния месец броят на българите без право на безплатна лекарска помощ се е увеличил с близо 40 000 души.
Цифрата на неосигурените ще нараства заради финансовата криза, тъй като все повече хора остават без работа и сигурни доходи, прогнозираха синдикалистите.

Фирми започнаха бартер с работници
в. Стандарт

Фирми започнаха бартер с работници, за да се спасят от кризата, научи "Стандарт". Новият почин е въведен първо в няколко транспортни компании. Вместо да назначават шофьори, когато имат рейс, шефовете ги наемат от колеги. Така се намаляват разходите за заплати, а хората си получават редовно възнагражденията.
Преотстъпването на работници засега е забранено в закона. Обмислят се обаче промени в Кодекса на труда, които да позволяват един служител да може да се труди в повече от една фирма, като мястото му в основната се запазва. Това съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Тази мярка ще подпомогне най-вече металургията, миннодобивната промишленост и транспортния бранш.

Строят тунел под Петрохан
в. Стандарт

Строеж на тунел под Петрохан обсъжда транспортното министерство. Той ще съкрати пътя между София и Видин със 100 км, обясняват строители. Вече се правят разчети как да бъде реализиран проектът. Предвижда се финансирането му да бъде от публично-частно партньорство. Това съобщи шефът на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Янко Янков по време на конференция за развитието на инфраструктурни проекти у нас. Изграждането на тунел под Шипка е другият приоритет в работата на НАПИ.

Софиянци в паника за лихвоточките
в. Стандарт

Притежатели на лихвоточки в София се опасяват, че няма да успеят да подадат в срок документите за включване към списъка с имащите право на компенсация и безвъзвратно ще изгубят парите си. Това казаха членове на Асоциацията на собствениците на компенсаторни инструменти. Последната дата за подаване на документи и включване в окончателния списък с правоимащите на компенсации е 21 май 2009 г., каза председателят на асоциацията Валентин Христов.
Софиянци обаче алармираха, че в пункта на ул. "Вардар" дневно успяват да минат не повече от 10 души. Подобна организация прави оставащите два месеца крайно недостатъчни за хилядите, които желаят да подадат документи, оплакаха се столичани.

Руски туроператори ни готвят бойкот
в. Сега

"Само 37 руски туроператорски фирми отговарят на условието, което нашето външно министерство постави наскоро за обработване на българските визи за руснаци. Поради това стотици руски туроператори ще бойкотират България през лятото", оплака се вчера български посредник в туристическите услуги. Проблемът е, че посолството ни в Москва издава с предимство визи на туроператори, които осигуряват поне 200 места в чартърен полет. "Това е цедка, за да могат някои посредници да отпаднат от играта", обясниха запознати.

Синдикати искат фонд от 250 млн. лв. за "Кремиковци"
в. Сега

Синдикатите на металургичния комбинат "Кремиковци" поискаха правителството спешно да налее минимум 250 млн. лв. в специален фонд за обезщетения на 1900-те металурзи, които предстои да бъдат съкратени. Искането вече е изпратено с писмо до премиера Сергей Станишев, съобщиха от КТ "Подкрепа".
Парите във фонда щели да гарантират исканите обезщетения от 30 работни заплати за всеки съкратен металург. Освен това със средствата от него щели да се изплащат и заплатите от декември до деня, предвиден за освобождаването на всеки служител.

България получи тройка за усвояването на фондовете за инфраструктура
в. Дневник

Зам.- началникът на звено в България на Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карсен Расмусен постави на България средна оценка за усвояването на средствата от еврофондовете за инфраструктура. Той участва днес в София в конференцията "Инфраструктурни проекти - пътища, България 2009".
Като слабости експертът отчете недостатъчно добрата подготовка на проектите. Расмусен призова управляващите да подготвят повече проекти и да наваксат изоставането, за да не загуби България средства.

Цигарените компании трябва да унищожат над 65 млн. кутии цигари
в. Дневник

Цигарените компании имат на склад 65 млн. кутии непродадени цигари със стари бандероли, които ще трябва да унищожат, за да получат обратно заплатения от тях акциз. Това обясни зам. финансовият министър Кирил Желев след провелата се във вторник среща с тютюневите дружества. По думите му предстои да бъде направена промяна в Закона за акцизите и данъчните складове и в правилника за прилагането му, с които да бъде въведена специална ускорена процедура, по която ще се унищожават цигарите със стари бандероли. Предложението ще бъде внесено най-вероятно от депутат, за да бъде гласувано по-бързо. Идеята е държавата по-бързо да възстанови размера на внесения акциз.

"Егида" се изнизва от софийските подлези
в. Дневник

Общинската фирма "Егида" ще спре да стопанисва подлезите в София от 1 октомври, ако в четвъртък съветниците одобрят предложението за това. Дружеството охранява и поддържа 55 подлеза от 2000 г., но преди месец е изпратило писмо до общинския съвет, в което иска да се освободи от тях. "Това е несвойствена за нас дейност. Ние сме охранителна фирма", каза директорът на "Егида" Момчил Ямаков. По изчисления на ръководството дружеството ще губи по 50 хил. лв. на месец, ако поддържа подлезите както трябва. В момента приходите от тази дейност са 83 хил. лв. месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още