IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Новера“ ще съди София за прекратената концесия и неизплатени 6 млн. лв.

Според фирмата общината й дължи 6,4 млн. лв. и до днешна дата не е превела нищо от посочената сума

17:25 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Новера“ ще съди София за прекратената концесия и неизплатени 6 млн. лв.

На 21 март изтече последният срок, определен в договорите за концесия на „Волф-96“ ЕООД, „ДИТЦ“ ЕАД и „Чистота-София“ АД за изплащане на дължимите суми за извършени дейности по сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване през февруари, съобщиха от фирмата „Новера“ в изявление до медиите.

Общата стойност на фактурите възлиза на 6 418 092 лв., а до днешна дата Столичната община не е превела по сметките на фирмите нищо от посочената сума, казват от компанията.

„На 17 март - четири дни преди крайния срок, изпълнителният директор Борислав Лазаров уведоми с писмо кмета Бойко Борисов за изтичането на крайния срок за плащане. Това писмо остана без отговор от Столична община. С отказа от плащане Столична община затвърди тенденцията от последните месеци за умишлено бавене на плащанията за извършена дейност, което доведе до спиране на работа от компаниите на 6 март и по-късно бе използвано като претекст за едностранно и необосновано прекратяване на концесионните договори“, се казва в съобщението.

Обявените мотиви на общината за прекратяването на концесията бяха свързани със „системното неизпълнени на договорите“ за почистване на 19 от 24-те столични района.

Според „Новера“ фирмата има основания да търси правата си по съдебен път.

„Новера“ е дъщерна компания на инвестиционния фонд Equest Investments Balkans Ltd (EIB). Сделката за сметосъбирането на София беше подписана през 2007 г., като стойността й беше 45 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още