IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 март

08:00 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 март

Capital Economics: Българската икономика ще се свие с 5% тази година

в. Дневник

Българската икономика ще се свие с 5% тази година, прогнозира изследователската компания Capital Economics, цитирана от "Блумбърг". Според анализаторите на агенцията износът на български стоки и притокът на чуждестранни инвестиции в страната ще се сринат, което ще свие паричното предлагане и ще принуди държавата да съхрани ликвидността във финансовата система със средства от държавния резерв. От Capital Economics смятат, че този похват може да има успех най-много 12 месеца, след което резервите ще се стопят до нула и България ще трябва да поиска пари от Международния валутен фонд (МВФ). Това е най-черната прогноза за българската икономика, публикувана от началото на кризата досега.

"Кризисните" заплати се разграбиха

в. Дневник

Парите в бюджета на министерството на труда за "антикризисните" заплати във фирмите с намалено работно време едва ще стигнат за изплащането им в предприятията, които първи кандидатстваха за тях. Още при първата процедура, приключила на 18 март, 322 компании поискаха пари за 18 086 служители, съобщиха от Агенцията по заетостта. През тази седмица предстои кандидатурите да бъдат оценени от областните комисии по заетостта, които ще решат кои фирми ще получат помощ от държавата. В Националния план за действие по заетостта се предвижда добавки до 120 лв. да се изплащат три месеца към заплатите на 19 хил. работници в дружествата, изпитващи най-големи трудности заради кризата. 

НОИ: Намалението на осигуровките ще отвори дупка от 1 млрд. лв.

в. Дневник

Евентуалното намаляване на осигурителната тежест с 5 процентни пункта, както предлагат политически партии и анализатори, означава загуба на приходи в Националния осигурителен институт (НОИ) от 1 млрд. лв. само през първата година. Това заяви в Сливен управителят на НОИ Йордан Христосков. През последните седмици СДС, ДСБ, ГЕРБ и НДСВ предложиха ново намаление на осигурителната тежест като мярка за смекчаване на последиците от икономическата криза. Главният икономист на Световната банка Симеон Дянков пък цитира анализ на международната финасова институция, според който намаляването на осигуровките с 5% може да запази 130 хил. работни места в България.

Кредитните карти сменят потребителските заеми

в. Новинар

Заради по-трудното отпускане на потребителски заеми от банките в последните месеци все по-предпочитани от българите стават кредитните карти. Това показаха резултатите от проучване на "Новинар" сред кредитни институции. Отпускането на карта е много по-лесно и достъпно от сложните процедури за одобрение за заем. Притежатели на кредитни карти трябва да отговарят на далеч по-малко изисквания, обясниха служители в трезори. Основното условие за тях е доходът и от него зависи лимитът на картата. Кандидатите да получат карта трябва задължително да представят бележка с дохода си, който след това се проверява от банката

Едри бизнесмени пак изскочиха от списъка със заменки

в. Сега

Едри бизнесмени изскочиха от поредната порция 67 замени, благословени от аграрния министър Валери Цветанов от април м.г. насам. След започналото разследване на ДАНС в земеделието и горите за нередовни замени, министерството започна всеки ден да публикува на сайта си списъци. От вчерашния списък се разбра, че сред фирмите, възползвали се от процедурата, е и "Главболгарстрой холдинг", чрез фирмата си "Белчин парк". Комплексът "Белчин парк" ще бъде изграден в самоковското с. Белчин, което се намира на 12 км от Боровец, на 15 км от Паничище. "Главболгарстрой, заедно с "Екуест" и община Самоков, реализират и друг проект в същия регион: "Супер Боровец".

Фирма за имоти идва за "Кремиковци"

в. Стандарт

Фирма, специализирана в търговия с имоти, иска "Кремиковци". Финландската "Финпроминвест" е регистрирана именно с такъв предмет на дейност. Дружеството изпрати писмо за намерението си да работи с комбината и евентуално да го придобие. Засега обаче финландците не са изразили по-конкретни намерения за бъдещето на комбината. Още преди няколко седмици те са поканени на разговори в Министерството на икономиката и енергетиката, където вече няколко месеца се водят преговори и с бразилската CSN. До края на седмицата се очаква да се насрочи среща с финландците, които вече са излъчили свой представител у нас - Каралийски, каза за "Стандарт" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева.

Натискът на ЕК за ВиК сектора доведе до резултат

в. Сега

След безпрецедентен натиск от страна на Еврокомисията, която заплаши, че ще спре всичките 2.5 млрд. лв. за водния сектор на България, спорещите вече две години МРРБ и МОСВ най-накрая се разбраха вчера. Заплетеният спор на собствеността на ВиК мрежите бе разрешен, като се възприема модела асоциация, в която влизат всички общини на територията, на които действа едно ВиК. Единият от одобрените принципи е в рамките на едно водно дружество да се въведе една тарифа за водата, независимо колко общини обслужва то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още