IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отхвърлиха жалбите за дискриминация при паркиране в столичната „синя зона“

Към съда се бяха обърнали живеещите в центъра, които също са задължени да плащат при паркиране

14:25 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отхвърлиха жалбите за дискриминация при паркиране в столичната „синя зона“

Административният съд в София-град отхвърли жалбите срещу реда за паркиране в столичната „синята зона“, съобщиха от съда.

Делото беше образувано по жалби на трима граждани срещу Наредба за организацията и движението на територията на София в частта й „Режим на платено преференциално паркиране на пътни транспортни средства по постоянен адрес“. В хода на делото жалбите бяха подкрепени и от прокуратурата.

Съдът е приел, че наредбата е издадена при спазване и на процесуалноправните норми за издаването на административни актове от този тип.

Според съда не може да става дума за дискриминация на гражданите, които живеят на територията на „синята зона“, тъй като паркирането в центъра на София задължително се плаща от всички водачи без значение каква адресна регистрация имат.

Съдът е приел, че право на собственика (в случая Столичния общински съвет) е да въведе общ и специфичен режим на паркиране във всички или в част от тези улици и места, които по дефиницията на закона представляват публична общинска собственост.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още