IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 март

07:53 | 20.03.09 г.
Преглед на печата за 20 март

Заводът за хартия в Стамболийски затваря
в. Дневник

Най-големият завод за хартия в страната - този в Стамболийски на международната група "Монди", спира дейността си заради кризата до подобряване на пазарните условия. Това става ясно от годишните резултати на групата "Монди", представени до фондовите борси в Лондон и Йоханесбург. Информацията беше потвърдена от управляващия директор на "Монди Стамболийски" Александър Криклер.

"Трудната ситуация на пазара и проблемите с доставчиците на основните суровини - енергия и дървесина, са главната причина да затворим завода", каза Криклер. Всичките малко над 400 служители на комбината ще бъдат освободени, като компанията ще изплати дължимото им според закона, допълни той. Очаква се производството да бъде преустановено през май и може да бъде възстановено едва когато търсенето се възстанови достатъчно и се подпишат дългосрочни изгодни договори с доставчиците на енергия и дървесина, допълни Криклер.

Пътната агенция пуска строежа на "Люлин" в интернет
в. Новинар

Строителството на автомагистрала „Люлин” ще може да се наблюдава в реално време в интернет. Това съобщиха вчера от Национална агенция „Пътна инфраструктура”. Монтираните камери ще показват 16 различни участъка на аутобана. Устройствата са закупени и монтирани от фирмата, която строи автомагистралата – турската „Мапа – Чингиз”. От пътната агенция заявиха, че достъп до информацията от записващите устройства ще има и Европейската комисия. Същите камери ще бъдат монтирани и на магистралите „Тракия” и „Хемус”, уточниха от ведомството.


Световната банка дава на България 200 млн. долара за реформи в социалния сектор
в. Дневник

Световната банка ще предостави на България заем от 200 млн. долара за продължаване на реформите в социалния сектор, съобщи правителствената информационна служба.
Срокът за погасяването му е 19 г., със 7-годишен гратисен период. Сключването на заема трябва да бъде одобрено от парламента.


БНБ вече може да реже бонусите на банкерите
в. Сега

БНБ ще има още един инструмент да наказва банкери, които не спазват правилата. Тя ще може да орязва бонусите им, премиите или други възнаграждения, които те взимат извън основната си "заплата" по договора за управление. Това предвиждат приетите от парламента промени в Закона за кредитните институции.

Пловдивският университет получава спорния терен с Министерство на отбраната
в. Сега

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" получава терена, за който спориха Министерството на отбраната и университета, стана ясно на днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министрите на отбраната и образованието Николай Цонев и Даниел Вълчев съобщиха пред журналисти, че срещу това Министерство на отбраната ще получи 4 милиона лева. Парите са за сметка на функция „образование". Даниел Вълчев каза, че към този терен ще бъде добавен и съседният, като така ще се получат общо 30 декара, за да се оформи един хубав кампус. Собствеността става публично-държавна, съобщи Даниел Вълчев.

Компаниите за бързи заеми ще имат шест месеца да се подготвят за регистрация в БНБ
в. Дневник

Финансовите институции, които не подлежат на лицензиране или регистриране по друг закон, ще бъдат вписани в регистър на Българската народна банка, за да могат да извършват дейност. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за кредитните институции, съобщи БТА. Финансовите институции ще трябва да се регистрират в БНБ в шестмесечен срок от влизането на измененията в сила. Регистърът ще бъде публичен и за вписването в него ще се издава удостоверение. Така на практика на регистрационен режим към БНБ ще преминат освен лизинговите компании и такива, които отпускат т.нар. бързи заеми като "Изи кредит", "Профи кредит", "Ти Би Ай кредит", "БНП Париба лични финанси" и др. Това са компании, различни от кредитни институции (банка), и това е записано в закона. В момента компаниите за бързи заеми са само на уведомителен режим в централната банка. Новите изисквания няма да важат за заложните къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още