IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Туристически обекти в Банско ощетяват автори на музика с над 120 хил. лв.

Над 30 хотела и заведения в курорта не заплащат дължимите суми за авторско право

14:08 | 19.03.09 г.
Туристически обекти в Банско ощетяват автори на музика с над 120 хил. лв.

Повече от 30 туристически обекта в зимния курорт Банско нарушават Закона за авторско право и сродните му права (ЗАПСП) и нямат сключени договори с Музикаутор за уреждане на авторските права. Това е констатирала проверка в курортния град, осъществена от инспекторите от дирекция „Авторско право и сродни права” на Министерство на културата заедно с органите на реда и в координация с Музикаутор, съобщиха от организацията, която защитава правата на композитори и автори на текст в България. 

Според изчисленията на Музикаутор родни и чуждестранни творци се ощетяват с над 120 хил. лева на година от некоректните ползватели в Банско.

Според чл. 58 от ЗАПСП за всяко публично излъчване на музикално произведения се дължат отчисления. Това включва използването на записи на музикални произведения на различни носители, радио и телевизионни канали и други като музикален фон или оформление на кафенета, ресторанти, барове, дискотеки, хотели, спортни съоръжения, изпълнения на живо и други. Събраните постъпления се разпределят между композитори и автори на текст и музикални издатели, които Музикаутор представлява.

Сред некоректните платци са известни големи луксозни хотели и комплекси. Един от нарушителите има над 160 луксозни стаи и апартаменти, три ресторанта и три бара. Стойността на потенциален договор с този комплекс надвишава 10 хил. лева годишно, казват от организацията. Според тарифите на Музикаутор дължимите суми от хотелските обекти се базират на броя звезди на хотела, броя легла и броя места в ресторантите и баровете.

Инспекторите от Министерство на културата повторно са проверили 8 обекта, които са били санкционирани след проверки миналата година, но все още нямат подписан договор с Музикаутор Сред повторните нарушители на закона има и известен хотел от международна верига.

Вследствие на миналогодишните проверки 8 от инспектираните хотели и заведения в Банско, сред които хотелите Бъндерица, Белвю и Тамплиер, са подписали договори с Музикаутор и изплащат определените дължими средства на сдружението.

Благодарение на близо 380-те проверки през 2008 г. постъпленията от търговски и туристически обекти от цяла България са се увеличили с 200%.

“Проверките на ползватели от страна на Министерство на културата са един от малкото механизми, с които разполагаме, за да се справяме с некоректните платци. Очевидно те дават резултат, но все още има проверявани туристически и търговски обекти, които отказват да сключат договор с нас. Разбираме, че туристическият бранш също изпитва затруднения вследствие на световната криза и не иска да плаща, но законите в България трябва да се спазват”, обясни Ценко Минкин, председател на Управителния съвет на Музикаутор. По негови думи в момента се обсъждат варианти туристическите обекти да се задължат да плащат авторските права, не само по силата на действащия ЗАПСП, но и чрез промяна в Закона за туризма.

В момента, по силата на ЗАПСП, на нарушителите, които не могат да представят договор с правоносителите на използваните от тях музикални произведения, се издават наказателни постановления и им се налагат глоби от 300 до 3000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още