IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задълженията по приватизационни сделки ще се разсрочват за срок до 5 години

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол

11:54 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Задълженията по приватизационни сделки ще се разсрочват за срок до 5 години

Агенцията за следприватизационен контрол ще може да разсрочва поетите с приватизационните договори задължения чрез сключването на писмено допълнително споразумение, което се одобрява с решение на Министерския съвет. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Срокът по разсрочването може да бъде до 5 години от датата на подписване на спогодбата, като при подписване на спогодбата купувачът трябва да е заплатил не по-малко от 5 на сто от задължението. Първоначалното предложение беше срокът на разсрочване да е до 10 години.

Разсрочването на задълженията трябва да съответства на целите на приватизацията или на тези, които са залегнали в стратегията за приватизация.

Споразумението се вписва в регистрите, а при неизпълнението му подлежи на разваляне.

По искане на купувачите по договори за приватизация на дружества, които не са в производство по несъстоятелност или ликвидация и спрямо които Агенцията за следприватизационен контрол има вземания за неустойки, присъдени с влязло в сила съдебно решение, агенцията може да сключи с тях спогодба за разсрочване на вземането при наличие или представяне на обезпечение, което покрива размера на вземането и дължимите лихви за периода на разсрочването.

При сключване на такава спогодба се съставя погасителен план, определящ размера на вноските в рамките на периода на разсрочване и падежите на вноските. При изпадане в забава от страна на купувача за заплащане на три вноски, съответно която и да е от последните три вноски, на определените им падежи в погасителния план цялото задължение става незабавно изискуемо.

От деня на сключване на спогодбата образуваните изпълнителни дела за събиране на вземанията, предмет на спогодбата, се спират, като същите се възобновяват по искане на Агенцията за следприватизационен контрол при изпадане в забава от страна на купувача за заплащане на три вноски, съответно на която и да е от последните три вноски, на определените им падежи в погасителния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още