IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 март

07:48 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 март

За две години в Студентския град няма да се строи
в. Дневник

От 9 април за две години ще действа забрана за строителство в Студентския град. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Изключения ще се правят само за инфраструктурни проекти и за детски градини, но не и за общежития, уточни той. Диков каза още, че е поел 2 задачи към общия устройствен план на Студентския град - да се намери начин да бъдат защитени териториите на висшите училища и да се обособят миникампуси и студентските общежития Това по думите му е напълно възможно.

Изнасяме за Сочи цимент и чакъл
в. Стандарт

Българските фирми, които ще подпомогнат изграждането на олимпийското градче в Сочи, ще изнасят за черноморския град роден цимент и инертни материали. Това обяви в Кюстендил министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Гагаузов обясни, че правителството подпомага участието на родни фирми в строителните дейности в Русияq като това е една от антикризисните мерки за подпомагане на бранша. Причината е, че инфраструктурните обекти в страната няма да могат да поемат освободените строители от намаляването на инвестициите в сгради, офиси и хотели. Гагаузов обясни, че няма как да не се стигне до съкращения на работна ръка, тъй като при инфраструктурните проекти заетите са много по-малко, отколкото при изграждането на сгради.

За участие в строителството на олимпийското градче в Сочи през май 2008 г. беше създадено сдружението "Български строител". То е създадено от шест големи строителни фирми - "Главболгарстрой Холдинг", "Енемона", "Мидия", "Промишлено строителство - Холдинг", "Трейс Груп холд" и "Холдинг Пътища".

Автошколите със звезди като хотели
в. Новинар

Министерството на транспорта да въведе категоризация на учебните центрове за шофьори и да се дават звезди на клубовете както при хотелите. Това поискаха вчера инструктори от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Шефът на съюза Йонко Иванов каза, че предложението е изпратено в транспортното ведомство, където ще се реши дали подобна поправка да се впише в Закона за движение по пътищата.

Идеята е от ведомството на Петър Мутафчиев да изготвят критериите, по които ще се определя на кой автоклуб колко звезди да бъдат дадени. Причината за искането са зачестилите измами от инструктори в някои клубове, които искат малко пари за уроци, но огромни суми за взимане на шофьорския изпит.

“Безмитни магазини” се жалва в Брюксел
в. Стандарт

Официално оплакване до омбудсмана на ЕС срещу Европейската комисия изпрати вчера Българската асоциация на предприятията за безмитна и тревъл ритейл търговия, съобщи БТА. В оплакването се посочва, че Европейската комисия е показала "лошо управление", като е оказала натиск върху българското правителство да затвори безмитните магазини и бензиностанции по нашите сухопътни граници. Според асоциацията ЕК е използвала неверни твърдения, свързващи безмитните магазини с организираната престъпност. Генералният секретар на ЕС за търговия на дребно Кийт Спинкс призова омбудсмана на ЕС бързо да предприеме действия по оплакването.

Гагаузов ще похарчи 805 000 лв. за 1 наръчник
в. Сега

Харченето на европейски пари за спорни, но скъпи начинания продължава с пълна сила. Вчера стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е спечелило проект по европейската оперативна програма "Административен капацитет" на стойност 805 000 лв. Парите ще отидат, за да се проучи кои дейности ведомството на Асен Гагаузов може да прехвърли към външни фирми, както и да се напише наръчник как да стане това.

"Проектът ще продължи 1 година", обясни главният секретар на МРРБ Тихомир Димитров. С парите ще се обучат и служителите на ведомството в тази област, ще се проведе една национална конференция и една пресконференция и ще се платят 10 рекламни публикации в медиите. "Няма да вършим всичко това сами - за всяко нещо ще бъде избран изпълнител по Закона за обществените поръчки", каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още