IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов обвини БСП в умишлен провал на конкурс за нови трамваи в София

Шест фирми купили документи за участие в конкурса, но няма нито една оферта заради слухове за корупционна схема

14:37 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов обвини БСП в умишлен провал на конкурс за нови трамваи в София

Конкурсът за доставката на до 25 трамвая, обявен от дружеството „Столичен електротранспорт“, е пред провал, тъй като нито една от фирмите, закупили тръжни документи, не е подала своя оферта. Това съобщи пред журналисти кметът на София Бойко Борисов.

По думите на заместник-кмета по транспорт Александър Цветков, причината е заради обвиненията на БСП за предрешеност на обявения конкурс. Според него самите фирми са преценили, че не искат да се замесват в проблеми.

Шест са фирмите, закупили тръжни документи за конкурсната процедура, съобщи изпълнителният директор на „Столичен електротранспорт" Евгени Ганчев, цитиран от БТА. Това са „Сименс“-Австрия, „Ансалдо Бреда“, „Кончар електричне возила“, „Шкода“, „Бомбардие“-Австрия и „Поязд шинове“.

Цветков поясни, че миналата година пробно е бил пуснат трамвай на „Кончар“ за един месец, целта на експеримента е била да се изпробва дали може да се движи по амортизираните трамвайни пътища в София. Мотрисата мина 4000 километра и нямаше никакви проблеми при прегледа в края на експерименталния период, уточни той.

Според Цветков трамвайният парк в София е на възраст 30-40 години.

В деня, в който пуснахме обновените трамваи от „Инекон“, беше дадена пресконференция от общински съветници на БСП, които се опитаха да ни обвинят в бъдеща корупционна схема, посочи Борисов. За наше голямо съжаление фирмите, които произвеждат трамваи, са много големи, с репутация и като чуха подобни обвинения, оттеглиха офертите си, добави той. Софиянци ще бъдат лишени от възможността да се возят на съвременни трамваи, добави Борисов.

По думите му в представителството на Столичната община в Брюксел е получено писмо от „Бомбардие“-Австрия, че се оттеглят заради неясноти в конкурса. Според Борисов хърватската компания „Кончар“ е писала писмо до премиера, че се прави опит да се опетни името им преди конкурса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още