IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Природният газ може да поевтинее с повече от 11% от април

ЧЕЗ пък може да отнесе глоба до 1 млн. лв. заради тримесечното отчитане

13:48 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Природният газ може да поевтинее с повече от 11% от април

При предложена от Булгаргаз цена на газа за второто тримесечие на 2009 г. с 10,53 процента по-ниска от тази за първото тримесечие, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вероятно ще постанови намаление с около 14 процента, ако бъде договорено да отпаднат трите процента печалба за Булгаргаз, съобщи днес председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Относно премахването на тримесечното отчитане на консумираната електроенергия, въведено от ЧЕЗ в София и Северозападна България, Шушулов коментира, че тъй като електроразпределителното дружество няма готовност за преминаване към едномесечно отчитане, което (след отлагането) трябваше да стане до края на март, най-вероятно ще му бъде наложена санкция и ще бъде удължен срокът за връщане към едномесечно отчитане. Санкцията може да бъде между 20 хил. лева и 1 млн. лева.

Парното може да поевтинее в рамките на 6-10 процента от 1 април спрямо постановените от ДКЕВР цени от 1 януари, които за София бяха замразени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, е казал още Шушулов, цитиран от БТА.

По думите му, колко ще плащат абонатите в София за парно и топла вода ще зависи от министър Петър Димитров, като принципал на „Топлофикация-София". Цената на парното ще зависи и от това с колко ще бъде намалена цената на електрическата енергия от когенерации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още