IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Химиморт овластиха за увеличение на капитала до 250 млн. лв.

Основните миноритарни акционери не подкрепиха решението

11:07 | 16.03.09 г.
Акционерите на Химиморт овластиха за увеличение на капитала до 250 млн. лв.

Акционерите на Химимпорт АД дадоха право на Управителния съвет (УС) на дружеството да увеличи капитала му до достигане на номинален размер от 250 млн. лв., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Това може да стане чрез издаването на обикновени и/или привилегировани акции, в срок до пет години от вписване на решението на акционерите в Търговския регистър. В момента капиталът на дружеството е разпределен в 150 млн. обикновени акции.

Александър Керезов, зам.-председател на УС на Химимпорт АД, е уточнил в отговор на въпрос от акционер, че „до този момент Управителният съвет не е взел решение за увеличаване на капитала на дружеството, а когато бъде взето такова, то ще бъде обявено своевременно на инвестиционната общност.“

Възможността за издаване на привилегировани акции е мотивирана с очакването на УС на дружеството, че в ситуацията на финансова криза, по-ниска инвеститорска активност и забавен икономически растеж инвестиционната общност би могла да бъде привлечена при набиране на капитал чрез използването на по-гъвкави финансови инструменти като някои видове привилегировани акции.

Във връзка с въпрос на акционер от дружеството са уточнили и че избраният за директор за връзки с инвеститорите ще бъде представен на редовното годишно Общо събрание на акционерите.

На събранието са приети и промени в надзорния съвет на Химимпорт АД и е избран одитен комитет.

Сред присъствалите на събранието акционери са: Химимпорт Инвест АД с 109,14 млн. акции, Дъ Банк ъф Ню Йорк - събирателна сметка с 91 746 акции, Артио Интернешънъл Екуити Фънд с 10,7 млн. акции, УниКредит Банк Аустрия с 207 хил. акции, ДФ ДСК Баланс със 110,6 хил. акции, ДФ ДСК Растеж с 305,6 хил. акции и осем физически лица, сред които зам.-председателят на УС Александър Керезов с 95 хил. акции.

Артио Интернешънъл Екуити Фънд с неговите 10 693 367 акции вероятно е гласувал с "въздържал се" по точката за увеличение на капитала, тъй като точно толкова акции са гласували "въздържал се". Против това решение са гласували 166 419 акции, а за него 109,8 млн. акции, или 91% от представения капитал.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още