IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 март

08:02 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 март

Прокуратурата наложи табу на кофите на "Новера"
в. Дневник

Прокуратурата е забранила на компанията "Новера", с която вчера Столичната община развали договора си за почистването на София, да прибере от улиците контейнерите за смет, които са нейна собственост. Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи пред БНР, че днес се е срещнал с представители на инвестиционния фонд "Екуест", който е собственик на "Новера", и им е разяснил мотивите на държавното обвинение.

"Не можем да позволим гражданите да станат заложници на спора между концесионера и Столичната община и да няма кофи за смет, като по този начин се предизвикват условия за възникване на епидемия. Поради това се разбрахме с ръководството на "Екуест", че кофите няма да бъдат мърдани", каза Кокинов. Контролът е възложен на СДВР. "Проблемът от тази гледна точка е решен и кофи ще има. Кой ще сметоизвозва е вече проблем на общината," коментира той.

БСП цака с Орешарски
в. Стандарт

Финансовият министър Пламен Орешарски е тайният коз на БСП в изборите. Той ще оглави червената листа в Пловдив, съобщиха за "Стандарт" висши социалисти. Лично премиерът Сергей Станишев настоявал ковчежникът на държавата да получи челното място под тепетата. "Позитано" разчита, че десният финансист ще дръпне гласовете на опозицията. Независимият експерт може да бие фаворитите на ГЕРБ и десните, твърдят в БСП. От днес министърът се включва в червените десанти в Пловдив. Рамо до рамо с него ще агитира и транспортният шеф Петър Мутафчиев, който ще е водач на БСП листата в Пловдив област.

Посредниците избягват да стават маркет мейкъри
в. Дневник

Решаването на проблема с нисколиквидните компании на Българската фондова борса (БФБ) чрез маркет мейкър (посредник, осигуряващ ликвидност), буксува още преди да са влезли в сила новите правила за търговия на борсата.

Повечето посредници избягват да предлагат услугата вече няколко години заради риска от загуби. Избирането на маркет мейкър е условието, което БФБ постави пред нисколиквидните компании за оставането им на борсата след 1 юли, когато влизат в сила новите правила за търговия, заплашващи от делистване над 200 компании. При настоящото положение на БФБ с дневен оборот от под 1 млн. лв. те още по-трудно биха се активизирали заради липсата на всякакво търсене и предлагане при редица компании от дългия списък със застрашени от спиране от търговия.

Фирми източват ДДС с фалшиви банкови гаранции
в. Новинар

Шест фирми от столицата са се опитали да точат ДДС, представяйки на териториалната дирекция на приходната агенция в София фалшиви банкови гаранции, стана ясно вчера. Една от компаниите е поискала възстановяване на данъчен кредит в размер на 300 000 лв. Сумата, за която дружеството е имало банкова гаранция, обаче е била за 280 лв. С фалшификация са добавени три нули. Други фирми пък са представили фиктивни документи за регистрация по ДДС. НАП София е отказала възстановяването на данъчния кредит.

Схемата за измама в първия случай е следната. На фирмите, които имат данъчен кредит за възстановяване, се прави ревизия. Проверката обаче може да е в рамките на 45 дни. Ако дружеството предостави банкова гаранция за сумата, която иска да му бъде възстановена, данъчните връщат ДДС за три дни. Фирмите обаче са злоупотребили с процедурата, предоставяйки фалшиви банкови гаранции. Прокуратурата е уведомена за извършените престъпления.

БМФ съкращава една четвърт от моряците
в. Дневник

Плавателният състав на Параходство БМФ ще бъде свит с повече от 26 на сто, каза за "Дневник" изпълнителният директор Христо Донев. Според решението броят на съкратените ще бъде 719 души от общо около 2700 моряци. Целта е оптимизиране на разходите. Съкращенията ще бъдат извършени поетапно в следващите няколко месеца. Преди това ще бъде направен подбор, за да се запази по-качественият екипаж. Тези, които ще бъдат уволнени, ще получат възможност да се реализират в менинговата фирма (за наемане на морски кадри) на дружеството "Нептун менинг". В процедура сме по получаване на лиценз за дейността, каза още Донев.

Автобусните компании неохотно свалят цени
в. Сега

Почти половин година след като цените на горивата паднаха драстично, българските автобусни компании намаляват цените, но повече от плахо. През последните седмици има поевтиняване на билети с 10-15%, но предимно за по-дългите разстояния, показа проверка на "Сега". Цената на дизела намаля с около 35% в сравнение с пиковите стойности от 2008 г. и сега е около 1.70 лв. за литър. "Да, горивото поевтиня, но поскъпват лизингът, наемите на автогарите, резервните части, затова не можем да си позволим засега по-големи понижения на билетите", обясни шефът отдел "Автобуси" в "Биомет" Слав Монов.

Хлебна война за пазари и клиенти
в. Новинар

Големи фирми за производство на хляб започват масово да свалят цените, казаха за "Новинар" хлебопроизводители. По думите на шефа на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов предприятията търсят да разширят пазарите си и да спечелят повече клиенти. Според Попов в момента в някои градове в страната се продава хляб на цена от 40 ст. за 700 грама. Това е два пъти по-евтино от реалната стойност на продукта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още