IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на одитирани отчети за дейността и края на 20-тия ЦПТ

Седмицата е бедна на корпоративни и макроикономически новини

08:05 | 16.03.09 г.
В очакване на одитирани отчети за дейността и края на 20-тия ЦПТ

Предстоящата седмица ще бъде бедна на корпоративни и макроикономически новини. Възможно е през следващите пет работни дни част от публичните дружества да публикуват годишните си одитирани отчети за дейността. В тях много от компаниите посочват очакванията си за текущата година.

Съгласно Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) емитентите са длъжни да разкриват публично годишния одитиран финансов отчет за дейността си в срок до 90 дни от завършването на финансовата година, или до края на март.

Това вече направиха Унипак АД, Пловдив Юрий Гагарин БТ АД, Балканкар Заря АД.

Иначе седмицата стартира с Общо събрание на акционерите на Вапцаров Холдинг АД. Право да участват в събранието имат придобилите акции до 25 февруари. На него се очаква мажоритарният акционер Дарос Инк., САЩ, което е собственост на Бони Бонев, да гласува за освобождаване на Красимир Дачев като член на Надзорния съвет на Вапцаров Холдинг АД.

Миналата седмица стана ясно, че Красимир Дачев и Бони Бонев, които в продължение на година спореха за собствеността върху Свилоза АД и Вапцаров Холдинг, са подписали окончателно споразумение, според което Дачев прехвърля 63% от акциите на плевенското машиностроително предприятие на Бони Бонев, а последният няма да има претенции върху собствеността на свищовската А.Р.У.С АД, която е компания-майка на свищовския производител на целулоза.

Днес е последната дата за сключване на сделки с книжата на Инвестор.БГ АД с право на участие в предстоящото Общо събрание на акционерите (ОСА) на дружеството, което ще се проведе на 1 април. На него акционерите ще гласуват за овластяване на Съвета на директорите да увеличава капитала на Инвестор.БГ АД чрез издаване на нови акции съгласно чл. 196, ал. 1 от Търговския закон, за срок до три години и до максимален общ номинален размер от 600 000 лева. Ще бъдат гласувани и промени в органите на управление на интернет компанията.

Във вторник приключва 20-тият централизиран публичен търг (ЦПТ) за продажба на пакети акции от 74 дружества, в чиито капитал държавата има участие.

В сряда изтича срокът за търговия с правата на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ. Емисията на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ е в размер на 180 154 лв., разпределени в 180 154 обикновени акции с номинална стойност от 1 лев всяка и емисионна стойност от 51,9 лв. Тя ще бъде издадена в резултат на увеличаване капитала на дружеството от 650 хил. лв. на 830 154 лв.

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ е дружество за секюритизация на вземания. При своето учредяване компанията обяви, че планира инвестициите й да бъдат разпределени във вземания по банкови кредити, лизингови договори, както и вземания от физически и юридически лица.

В четвъртък е крайната дата за записване на акции от увеличението на капитала на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ. Дружеството издаде 972 270 права, срещу които могат да бъдат записани 486 135 акции по емисионна цена от 1,50 лева всяка.

Ако бъдат записани и платени всички акции, то в дружеството ще постъпят нетни приходи (след приспадане на разходите) в размер на 710 773 лв., които ще бъдат използвани за инвестиции във вземания в сферата на енергетиката.

Крайната дата за записване на акции от увеличението на капитала на Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ е 19 март, четвъртък. Дружеството стартира процедура по увеличение на капитала с до 4 682 692 акции при емисионна цена 5,2 лв./бр.

Ако всички предложени акции бъдат платени, спрямо сегашните 650 хил. акции на дружеството, капиталът му ще се увеличи 8,2 пъти. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 325 хил. нови акции. При това количество акции привлечената сума ще бъде 1,69 млн. лв.

Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ е новото име на Хюндай Пропъртис АДСИЦ.

Седмичният календар е беден и откъм макроикономически новини. Сред по-важната статистика е тази на Националния статистически институт за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за януари 2009 г. Освен това ще бъдат изнесени резултатите от наблюдението на работната сила за 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още