IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представиха проект за магистрала от Дупница до АМ Хемус

Проектът включва направлението Дупница – Самоков – Богородица – АМ „Тракия – АМ „Хемус”

17:45 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Представиха проект за магистрала от Дупница до АМ Хемус

Проект за изграждане на скоростен път Далечен южен обход на София беше представен днес в Националната агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ). Проектът включва направлението Дупница – Самоков – Богородица – АМ „Тракия – АМ „Хемус”, съобщават от агенцията.

Инициативата за строителство на пътя (по-популярен като АМ „Рила”) е на „Главболгарстрой Холдинг” АД, който е заявил интерес по реда на Закона за концесиите. Днешната презентация е част от подготвителните действия, предвидени от българското законодателство за подготовка на процедура за предоставяне на концесия за строителство.

Интересът на инвеститора е продиктуван от предшестващи предпроектни проучвания за скоростни отсечки за връзка между магистралите „Струма”, „Тракия” и „Хемус”, разработвани от консултантски екип на Световна банка, а също така възлагани от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” през 2006 г., се казва в съобщението.

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройство от 2007 г. проектът е разгледан на заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика на етап прединвестиционни проучвания. Експертният съвет излиза с решение да приеме прединвестиционни проучвания за проекта и прави няколко препоръки, първата от които е ФРПИ да възложи следваща фаза – предварителен проект с магистрален габарит, придружен с геоложки проучвания и доклад за Оценка на въздействието върху околната среда за двата варианта, като се отразят направените на съвета забележки.

ФРПИ, по настоящем НАПИ, не е възлагал следваща фаза, но на база заявения интерес са изискани от заявителя възложените и финансирани от него предпроектни проучвания.

Тези проучвания са внесени от „Главболгарстрой Холдинг” на 10 март тази година и са били предмет на разглеждане и обсъждане по време на презентацията на инициативата в НАПИ днес. Изяснен е въпросът за необходимостта от изграждането на тази автомагистрала или скоростен път от гледна точка на регионалната политика за социално-икономичеко развитие на засегнатите от трасето региони, както и целесъобразността от използването на публично частно партньорство за финансиране на реализацията на проекта за далечен южен обход на София.

Целта на работната среща е била да улесни ръководството на агенцията и членовете на Надзорния съвет в процеса на вземане на решение за по-нататъшните действия по проекта, се казва в съобщението. В рамките на законоустановения тримесечен срок от писменото заявяване на заинтересованото лице, агенцията трябва да го уведоми за решението си да откаже или да започне подготвителни действия за предоставяне на концесия.

Инициативата на заявилото интерес лице не поражда за него права или привилегии в евентуална процедура за предоставяне на концесия, подчертават от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още