IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офертите "купува" за жито са ниски, "продава" за слънчоглед - високи

Предложената оферта за продажба на маслодаен слънчоглед на борсата при цена от 460 лв./т е по-висока с близо 10% от средноевропейската

15:54 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Офертите "купува" за жито са ниски, "продава" за слънчоглед - високи

Офертите, предложени тази седмица на Софийската стокова борса (ССБ) за покупка на хлебна пшеница, паднаха до 200 лв./т, което е граничната цена, по която ЕК обяви, че интервенционната агенция може да изкупува зърно (над определено количество), с цел задържане падането на цените му. 

Посочената цена към момента е под пазарната и под средноевропейската, така че насрещни оферти за продажба няма. Според запознати единични сделки на едро в страната се сключват при цени от 220-230 лв./т* пшеница.

Предложената тези дни оферта за продажба на маслодаен слънчоглед на борсата при цена от 460 лв./т пък е по-висока с близо 10% от средноевропейската, а последната сключена сделка за слънчоглед на ССБ преди около месец беше при цена от 440 лв./т. Такава и по-ниска е и към момента пазарната цена на слънчогледа у нас, затова и насрещни оферти за покупка няма.

През седмицата на ССБ бяха сключени сделки на едро: за бензин А95 Н при цена от 1568 лв./1000 л; за дизелово гориво при цена от 1367 лв./1000 л; за листи от чисто олово (на палети от по 1500 кг) при цена от 3059 лв./т.

На международните борси през седмицата цените на зърното, маслодайните култури и захарта отбелязаха съвсем леко повишение. Засега не може да се твърди, че това е тенденция, а при зърното и слънчогледа става въпрос за слабо връщане на предишни позиции, загубени при почти постоянното падане надолу седмици наред до стойности, по-ниски с над 30-40% на годишна база.

Към днешна дата на борсата в Будапеща котировките (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата са съответно 220 лв./т и 194 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 417 лв./т. В Чикаго цените на пшеницата са 189 долара/т, а на царевицата – 148 долара/т. Актуалните котировки на суровото олио в Ротердам са 740 долара/т (спад от 10 долара/т за седмица), а на захарта в Лондон – 403 евро/т .

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още