IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's класира България сред относително стабилните страни в ЦИЕ

Агенцията определи четири рискови групи за страните от региона, ние попадаме във втората от тях с опасност от понижение на кредитния рейтинг

15:15 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's класира България сред относително стабилните страни в ЦИЕ

Рейтинговата агенция Moody's призова за диференцирането на различни групи от държави в района на Централна и Източна Европа и разглеждането на рисковите им профили по отделно, а не като цялост. В свой доклад специалистите от компанията разделят страните в четири групи в зависимост от това каква е зависимостта им от чужди капитали и до колко могат да разчитат на чужда помощ.

За първата група държави, където попадат Чехия, Полша и Словакия, е характерно това, че рейтингът на правителствения дълг не е застрашен, както и това, че те могат да разчитат на външно финансиране за преодоляване на потенциални негативни ефекти от кризата. Именно това според Moody's са и най-стабилните държави от региона.

Втората група, в която попада България, е характерна с това, че икономическият фундамент на страните е стабилен и способността за обслужване на задълженията е добра. За тях обаче съществува опасност от понижение на рейтинга, тъй като биха могли да възникнат известни проблеми при невъзможност за осигуряване на външно финансиране. В тази група попадат още Румъния и Хърватска.

Проблемите за кредитния рейтинг на трите държави биха могли да дойдат заради нестабилност на валутните курсове и затегнатите условия по кредитиране, смятат от Moody's*.

Третата група е от държави, чиито фундаменти са значително влошени, но които могат да получат необходимата външна подкрепа за задържане на кредитния рейтинг без особена редукция в негативна посока. Това е важно, тъй като при прекалено нисък рейтинг на държавния дълг е необходимо държавите да правят значително по-високи разходи за набиране на средства от инвеститорите. В тази група попадат Литва, Латвия и Естония.

В последната, четвърта група, попада единствено Украйна. За нея специалистите от Moody's смятат, че фундаментите са толкова влошени и ситуацията е толкова нестабилна, че е малко вероятно дори да бъде привлечена чуждестранна помощ.

*Investor.bg припомня, че в България валутният курс е фиксиран и не може да бъде изменян без промяна на Закона за БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още