IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоби до 20 000 лв. за лица, работещи като платежна институция без лиценз

Санкция до 20 хил. лв. е предвидена за оператор на платежна система и доставчик на платежна услуга, който не е изпълнил наложена от БНБ надзорна мярка

14:57 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глоби до 20 000 лв. за лица, работещи като платежна институция без лиценз

Глоба до 20 000 лева заплашва лице, което извършва дейност като платежна институция без да има лиценз. Това гласят текстове от законопроекта за платежните услуги и платежните системи, който парламентът обсъди днес на второ четене. Ако нарушителят е юридическо лице, санкцията е до 40 000 лева. 

Санкция до 20 000 лева е предвидена за оператор на платежна система и доставчик на платежна услуга, който не е изпълнил наложена от БНБ надзорна мярка, като при второ нарушение глобата е от 20 до 100 000 лева.

Чрез законопроекта се въвеждат категории доставчици на платежни услуги, които се подчиняват на единна правна рамка и изисквания към дейността им: банки, дружества за електронни пари, платежни институции, Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки на държавите от ЕС (когато не действат в качеството си на органи на парична политика), а също и лица, които имат право да предоставят пощенски парични преводи.

Законопроектът за платежните услуги и платежните системи въвежда изискване за защитни мерки, които платежните институции да прилагат по отношение на средствата, получени от ползвателите на платежни услуги. Въвежда се и изискване за предоставяне на информация от доставчиците на ползвателите на платежни услуги преди и след извършване на еднократни платежни операции, както и за сключване на рамков договор за платежни услуги.

Документът третира подробно и условията за издаване на лиценз на оператор на платежна система, основанията за отказ и за отнемане на лиценз. Включени са и разпоредби относно издаването на електронни пари и надзора над дейността на институциите за електронни пари.

Окончателното гласуване на законопроекта ще бъде утре. Предвижда се законопроектът да влезе в сила шест месеца след обнародването му в „Държавен вестник“, т.е. от септември или октомври 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още