IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз предлага понижение на цената на газа с 10,5% от април

Възможността за намаление на цената на „синьото гориво” се дължи на по-ниските цени на алтернативните на природния газ горива

17:02 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз предлага понижение на цената на газа с 10,5% от април

Булгаргаз предлага понижение на цената на природния газ с 10,53% за второто тримесечие на годината, съобщиха от компанията.

Предложението за утвърждаване на цена от 549,96 лв./1000 куб. м без ДДС (по-ниска от сега действащата с 64,70 лв./1000 куб. м) е внесено днес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От газовата компания обясняват възможността за намаление на цената на „синьото гориво” с по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива (мазут и газьол) на международните пазари.

В съответствие с изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, Булгаргаз ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД, на всеки три месеца изготвя и внася в ДКЕВР предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.

В началото на февруари от Булгаргаз прогнозираха понижение на цената на газа от април с 11,6%. Разликата на предложената цена с прогнозната от Булгаргаз обясняват с по-високия валутен курс на щатския долар към лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още