IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия проверява наши фирми, които искат да изнасят риба за страната

Проверката на четирите фирми, които са заявили интерес да изнасят продукция за Русия, ще приключи до края на седмицата

14:47 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия проверява наши фирми, които искат да изнасят риба за страната

Експерти от Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол ще проверят четирите български рибопреработвателни предприятия, заявили интерес да изнасят продукция за Русия, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

Става дума за фирмите „Рибена”, гр. Тетевен, „Славяна Фиш”, гр. Перник, „Одесос 2003”, гр. Варна, и „Парпен Чобанов”, гр. Пловдив.

Целта е да се установи дали предприятията отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания на руските власти. Проверката ще приключи до края на седмицата.

През декември в Брюксел между ветеринарните власти на двете държави бе подписан меморандум, на базата на който български рибопреработвателни предприятия могат да получат разрешение да търгуват с Русия с риба и рибни продукти. България бе първата страна-членка на ЕС, която подписа споразумението.

Работещите рибопреработвателни предприятия у нас са 48 на брой. Всички предприятия, които искат да се възползват от възможността да търгуват на руския пазар, трябва да са одобрени за търговия в рамките на Европейския съюз и да преминат през специализираната проверка на руските ветеринарни власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още