IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство пада с 19% през януари на месечна база

Понижението се дължи в голяма степен на индекса на преработващата промишленост, който намалява с 21,4%

11:30 | 10.03.09 г.
Промишленото производство пада с 19% през януари на месечна база

Серията от макроикономически данни, които се очакват през седмицата, започна с данните за промишленото производство за януари 2009 г., които показаха спад от 19 на сто на месечна база и от 13,3% на годишна, съобщи Националният статистически институт.

За сравнение през декември промишленото производство отчете ръст от 1,7% спрямо предходния месец, а на годишна база - спад от 8,3%.

Общият индекс на промишленото производство се определя в голяма степен от индекса на преработващата промишленост, който през януари 2009 г. намалява с 21,4% спрямо индекса за декември 2008 година.

Намаление е регистрирано при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 66,5%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 42,1%, при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 25,7%, при производството на хранителни продукти - с 24,8%.

Ръст е регистриран при производството на лекарствени вещества и продукти (с 211,2%) и при производството на основни метали (с 20,6%).

На годишна база през януари производството на инвестиционни продукти спада с 35,8%, производството на продукти за междинно потребление - с 29,4%, а производството на енергийни продукти - със 7,6%.

По предварителни данни оборотът на предприятията от промишлеността през януари 2009 г. в сравнение с предходния месец намалява с 23%.

През януари спрямо декември оборотът в преработващата промишленост спада с 30,4% , а в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - със 7,3%.

Общият оборот в промишлеността през януари 2009 г. е с 14,6% по-малко в сравнение с януари 2008 г., като спадът в преработващата промишленост е с 25,9%, същевременно обаче при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива е отчетен ръст от 17,6%.

Кризата засегна и продажбите на промишлените компании, листнати на борсата. През четвъртото тримесечие на 2008 г. приходите от продажби на тези дружества отчетоха спад от 16,15% спрямо третото тримесечие на същата година. На годишна база спадът през четвъртото тримесечие възлезе на 9,3%.

Утре НСИ ще публикува предварителните данни за Брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2008, както и годишните данни за същия период. Експресните оценки на НСИ показаха ръст на индикатора от 3,6% през последното тримесечие на годишна база, като най-голям принос за ръста има аграрният сектор.

В четвъртък националната статистика ще обяви инфлацията за февруари 2009 и окончателните данни за януари 2009 година.

В петък БНБ ще публикува данни за платежния баланс и преките инвестиции за януари, както и данни за външната търговия за декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още