IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фючърсите на храните на световните борси поевтиняват

През миналата седмица на ССБ бяха сключени сделки на едро за бензин А95 Н при цена от 1434 лв./1000 л и за дизелово гориво при цена от 1384 лв./1000 л

13:05 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фючърсите на храните на световните борси поевтиняват

Сделките за фючърси за основните храни, сключени през първата седмица на март, са с 2-5% по-ниски от сключените фючърсни сделки в края на февруари (с доставка през март), сочат данните на международните борси в Европа. По-конкретно, котировките (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща с доставка през май са съответно 217 лв./т и 185 лв./т, а на слънчогледа – 414 лв./т.

Що се отнася до цената на захарта в Лондон, сключените фючърси миналата седмица (с доставка през май), сочат понижение от близо 5% до 381 евро/т спрямо фючърсите, реализирани в края на февруари (с доставка през март).

Актуалните котировки на житото и царевицата в Чикаго бележат същия лек спад, до съответно 185 долара/т и 138 долара/т. Цената към днешна дата на суровото олио на борсата в Ротердам е 750 долара/т (спад от 30 долара/т за седмица).

На Софийската стокова борса (ССБ) през първата седмица на март сделки с посочените стоки не са сключени. Офертата за продажба на малко количество маслодаен слънчоглед (незабавна доставка) при цена от 450 лв./т* няма насрещни предложения, вероятно поради високата цена, надминаваща средноевропейската с няколко процента.

А при борсовите цени на зърното у нас по всяка вероятност ще се реализират прогнозите на експертите от края на февруари, че те няма да се вдигат, още повече, че и световната тенденция е дори към понижение. А съответно това би трябвало да води до същите или по-ниски цени на брашното и хляба (поне така сочи пазарната логика).

През миналата седмица на ССБ бяха сключени сделки на едро за бензин А95 Н при цена от 1434 лв./1000 л и за дизелово гориво при цена от 1384 лв./1000 л.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още