IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 март

07:42 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 март

Войната за боклука на София влезе в нова решителна фаза
в. Дневник

Ако нищо не се е променило в плановете на столичния кмет Бойко Борисов за управление на боклука през последната нощ, в понеделник той сигурно ще обяви, че общината най-после печели войната за сметопочистването. Поводът ще е "скъсването" на договорите с "Новера" и процедурата за създаване на общинско предприятие. Детайлите в тези решения обаче предизвикват много въпроси, крият опасности от нови боклучени кризи и оставят съмненията кой в крайна сметка ще бъде печеливш - общината или концесионера. Войната за извозването на сметта, ще продължи, а през следващите дни ще се водят няколко битки.

На извънредна сесия днес Столичният общински съвет ще гласува предложението на Борисов да бъде прекратени договорите за чистенето на 19 района в София, които изтичат през 2014 г. Ще бъде направена и крачка към осъществяването на идеята на кмета боклукът в столицата да се събира от общинско предприятие, но не е ясно кога то ще стане факт.

Искат милиард за имотите на БТК
в. Стандарт

На над 1 млрд. лв. са оценени недвижимите имоти на БТК, научи "Стандарт". Брокери са дали цена на 1973 сгради на телекомуникационната компания в страната. Цените за имотите в различните градове варират от 3,7 евро до 3000 евро за квадратен метър. Най-евтината оферта е за сградата в софийското село Годеч. Имотът е с квадратура от 526 метра и е сложен на тезгяха срещу сума от 3300 лв. до 4300 лв., според клиента. Най-скъпо се търгуват 17 000 кв. м на столичната улица "Гурко" 4. Телефонната палата в София е оценена от представители на агенция за недвижими имоти на 3000 евро за кв. м. Така само за централния имот в София БТК иска поне 51 млн. евро. За останалите имоти на телекомуникационната компания може да се вземат общо между 576 млн. лв. и 748 млн. лв., смятат брокери.

Руснаци купуват хотели на кило
в. Стандарт

Руснаци изкупуват за жълти стотинки хотели по морето ни, съобщиха брокери. Братушките с пари кеш дори са ангажирали специални посредници у нас, които да дебнат за евтини имоти. Повечето инвеститори предпочитали да купят недостроен обект, чийто собственик е затънал в борчове, или разработени проекти за вилни селища, които не са получили кредит от банките. От началото на годината са сключени десетина суперизгодни сделки за атрактивни хотели по морето. Повечето продажби са за около 500 евро на квадратен метър. Най-големият куриоз е в Свети Влас, където 4-етажен хотел от 1000 кв. метра на груб строеж е бил продаден за 300 000 евро.

Би Ти Ви сигнализира Брюксел за проблемите с цифровизацията
в. Дневник

Компанията "Нюз корпорейшън", която е собственик на Би Ти Ви, е сигнализирала Европейската комисия за проблеми, свързани с промените в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които регламентират преминаването към цифрово разпространение на телевизионните програми. Председателят на борда на директорите на Би Ти Ви и главен изпълнителен директор на "Нюз корпорейшън" за Европа Том Мокридж е провел разговор с еврокомисаря по комуникациите Вивиан Рединг, на който е обяснил, че новото българско законодателство, регулиращо цифровизацията, не отговаря на препоръките на Европейския съюз, съобщиха от медията. Това е станало на 5 март в Брюксел по време на кръгла маса на високо ниво за ролята на цифровите технологии като източник на икономически растеж.

Според "Нюз корп." от общо 48 потенциални цифрови ефирни канала, които ще бъдат достъпни за зрителите в България след спирането на аналоговото разпространение, Би Ти Ви ще получи само един канал от тези 48 и това означава, че повече от 40 ще останат за нови играчи на пазара, което ще ощети наложилите се вече програми. В България "Нюз корп." притежава още Fox Life, Fox crime и GTV и всъщност за тях няма сигурност, че ще бъдат качени на първите цифрови мултиплекси. Първите два мултиплекса ще се управляват от една и съща компания, която ще избира кого да излъчва. При обсъждането на поправките в ЗЕС Би Ти Ви искаха тв операторите да бъдат и оператори на мултиплекс.

Компенсациите за намалено работно време се чакат 1 месец
в. Сега

Поне 26 дни ще чакат работниците за компенсация за намалено работно време. Това става ясно от постановление за реда на изплащане на парите, публикувано в "Държавен вестник". Според регламента местното бюро по труда трябва да обяви условията в началото на месеца в един местен и един национален вестник. След това работодателите имат 14 дни срок, за да подадат необходимите документи пред бюрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още