IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавна банка стана основен кредитор на междубанковия ни пазар

КТБ вече не е в Топ 3 по предоставен ресурс на междубанковия пазар

08:55 | 07.03.09 г.
Държавна банка стана основен кредитор на междубанковия ни пазар

Българска банка за развитие АД (ББР) е основен кредитор на междубанковия пазар в България през февруари, показват данните на БНБ. На второ място през миналия месец е Ситибанк Н.А. – клон София и Интернешънъл Асет Банк АД.

За януари ТБ КТБ АД беше на първо място по предоставен ресурс на междубанковия пазар, следвана от Ситибанк Н.А. – клон София и Българска банка за развитие АД. След продължително присъствие в Топ 3 КТБ отпадна от челото на най-големите кредитори на междубанковия пазар.

За декември 2008 г. основни кредитори на междубанковия пазар бяха Ситибанк Н.А. – клон София, ТБ КТБ АД и ТБ Интернешънъл Асет банк АД.

Българска банка за развитие АД (ББР) е новото име на Насърчителна банка АД. В края на 2008 г. правителството реши да увеличи капитала на ББР. Целта е парите да се използват за подпомагане на бизнеса в условията на криза, като се предоставят кредитни линии на търговските банки, които да кредитират малките и средните предприятия при по-благоприятни условия.

ББР не трябва да участва активно на паричния пазар, смята Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch.

„Засега не мисля, че правителството се опитва да заобиколи валутния борд - струва ми се, че просто ББР има излишни пари, които няма какво да прави. Иначе, по принцип не е добре да има продължителна намеса на правителството в паричните пазари, тъй като това ще попречи на нормалното приспособяване на икономиката”, заяви за Investor.bg Георги Ангелов главен икономист в Институт Отворено общество.
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още