IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети блок на АЕЦ Белене може да бъде построен след 2025 г.

Според един от вариантите за развитие на електроенергийната система на България в следващите 15-20 години ще се наблегне на водните централи

18:02 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трети блок на АЕЦ Белене може да бъде построен след 2025 г.

Възможността да бъде построен и трети блок на АЕЦ Белене предвиждат два от трите варианта за развитие на електроенергийната система на България за период от 15-20 години. Това стана ясно от презентацията на експерта от Националната електрическа компания (НЕК) Стефан Кънчевски по време на конференция, посветена на инвестициите в България.

В най-общи линии първият вариант предвижда в следващите 20 години да се строят предимно водни електроцентрали, а след 2025 г. - и трети блок на АЕЦ Белене. Вторият вариант предвижда приоритетно строителство на термични централи, като се наблегне на тези с лигнитни въглища, и също след 2025 г. - трети блок на АЕЦ Белене.

Третият вариант предвижда по-голямо развитие от първите два на водните и термични електроцентрали, но без развитие на ядрената енергетика.

Според разчетите на НЕК през последните няколко години компанията годишно е инвестирала в електроенергийната система на страната над 250 млн. лв., като за миналата година те са достигнали 380 млн. лв.

Над 60 на сто от инвестициите са за рехабилитация на водните централи и подобряване на техния коефициент на полезно действие, а 30-40 на сто - за съхранение и развитие на електропреносната система.

За 2008 г. на годишна база ръстът на потребление на ток у нас е 4 на сто, като почти изцяло той се дължи на битовото потребление.

Цените на тока у нас по абсолютна стойност са едни от най-ниските в ЕС, обаче спрямо покупателната способност на населението са от най-високите, изтъкна от своя страна енергийният експерт Люлин Радулов, позовавайки се на данни от Евростат. Той коментира, че по-скъп ток спрямо доходите си плащат само Италия, Полша и Словакия.

Радулов коментира още, че в България са необходими големи инвестиции в електроенергийната система, тъй като при преноса на ток у нас се губи около 50 на сто от електроенергията, докато за ЕС тази стойност е около 35 на сто.

Той изказа и мнението си, че е необходимо по някакъв начин да се контролират цените на стоките и услугите, които се вдигат след повишаване цената на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още