IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апостолов: Инвестициите на БФБ ще се възстановят, въпросът е на какво ниво

Дългосрочните инвестициите на борсата ще се върнат на предишните си нива, смята председателят на КФН

13:48 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Апостолов: Инвестициите на БФБ ще се възстановят, въпросът е на какво ниво

Инвестициите с дългосрочен характер на БФБ-София ще се възстановят, въпросът е на какво ниво – дали на това от 2007 г., или на нивото от 2005-2006 г. Това каза председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов по време на международна конференция в София, посветена на инвестициите в България.

Апостолов посочи, че през месец април на европейско ниво в Брюксел ще бъдат обсъждани три важни въпроса, касаещи капиталовите въпроси - въпроси, които засягат и България.

Единият е да се въведе по-висока прозрачност и регулация в работата на кредитните агенции. По думите на Апостолов вече съществува единно мнение в ЕС, че трябва да има по-висока регулация на кредитните агенции и за целта се подготвя специална директива. Тя по всяка вероятност ще влезе в сила през 2010 г.

Другият въпрос, който ще се обсъжда, е доколко извънборсовите пазари трябва да бъдат обект на регулация.

Ще бъде разгледана и темата за намаляване на риска при работата на големите финансови компании. Ще се търсят възможности за ограничаване на досегашната практика мениджърите на големите компании да поемат значителни финансови рискове с цел по-високи доходи на компаниите и на самите тях, без да се отчитат дългосрочните последствия.

От БФБ-София пък посочиха, че ръководството на борсата „гледа в перспектива“ и „вярва, че трендът ще се обърне“. Беше заявено и че фондовата борса ще продължи да оказва подкрепа на публичните компании и ще работи за привличането на нови емитенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още