IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парното по-евтино с около 38% от 1 юли, поскъпване на тока може и да няма*

"Тази работа няма да стане и то в условията на криза", е коментарът на шефа на енергийния регулатор относно исканията за увеличение на тока

12:11 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парното по-евтино с около 38% от 1 юли, поскъпване на тока може и да няма*

С около 38 на сто ще падне цената на топлинната енергия от 1 юли тази година заради понижаването на цените на природния газ, заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. 

По неофициални, но оповестени в средствата за масово осведомяване данни „Булгаргаз“ ще свали цените на газа от 1 април от сегашните около 614 лв. за 1000 куб. м на 540 лв./1000 куб. м, а от 1 юли - на около 360 лв./1000 куб. м, каза Шушулов, цитиран от БТА.

Това, според измененията в наредбата за ценообразуване на топлинната енергия, ще доведе и до поевтиняване на топлинната енергия до около 50 лв. за мегаватчас от 1 юли 2009 г. Сегашната цена на парното е около 81 лв. на мегаватчас.

По повод публикуваните в медиите заявления на електроразпределителните дружества за нови по-високи с около 10% цени на тока от 1 юли, Шушулов каза, че тази работа няма да стане и то в условията на криза. Председателят на ДКЕВР отбеляза, че увеличение на тока може и изобщо да няма, а ако има, то ще е в много по-малък размер.

Във фактурите за ток обаче от 1 юли 2009 г. вече ще фигурира графа „зелена енергия“. Тази цена и сега е калкулирана в цената на тока, но не е ясно разграничена, каза Шушулов.

Възможностите на ЧЕЗ България са цената на електроенергията по дневната тарифа да бъде намалена с 2 лв. на мегаватчас (0,2 ст. на киловатчас), съобщиха от компанията за Investor.bg.

При по-голямо намаление ЧЕЗ Електро България ще стигне до несъстоятелност в рамките на 2-3 месеца, уточни говорителят на ЧЕЗ Ясен Гуев.

Намалението на цената на електроенергията би могло да се реализира, ако се запази тримесечното отчитане на електромерите на абонатите, подчертаха от компанията, като поясниха, че днес официално са подали заявление за това.

Ако намалението на дневната тарифа е с 2 лв. на мегаватчас и се запази тримесечното отчитане, то предложението на ЧЕЗ България за увеличаване цената на тока от юли ще бъде по-ниско от обявеното преди дни предложение за ръст от средно 10,5 на сто.

 

*Информацията е допълнена в 15.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още