IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 март

07:55 | 05.03.09 г.
Преглед на печата за 5 март

Мегапроверката на скъпите имоти е мъртвородена
в. Дневник

Мащабната проверка на всички сделки с имоти за над 500 хил. лв., обявена от правителството, се оказва с предизвестен провал. Агенцията по вписванията, в която се съхраняват данните за всички имоти, няма как да направи справка в разумен срок за продажбите през последните години, които надвишават тази сума.
Причината е, че тази информация не се въвежда в ИТ системата на имотния регистър, трябва да се рови по книгите и да се проверява нотариален акт по нотариален акт. Според шефа на агенцията Даниела Митева мегапроверката на сделките ще отнеме близо година, и то ако служителите й преустановят напълно другата си работа. Ако получим от прокуратурата списък с имена на хора, пък били и стотици, търсенето става възможно, обясни тя.

Безплатен нощен транспорт в София
в. Новинар

Пътуването без билет в градския транспорт вече няма да се тълкува като гратисчийство, а ще е напълно нормално, ако проектът на столичния кмет Бойко Борисов за безплатен нощен транспорт бъде приет от Столичния общински съвет. Нови автобусни линии ще бъдат създадени в два лъча по диагонал на София, които ще се кръстосват на Орлов мост и ще обслужват почти всички столични квартали през един час след полунощ напълно безплатно, съобщи в интервю за „Новинар” градоначалникът.

Студентите ще могат да кандидатстват за втора стипендия
в. Дневник

Студентите вече ще могат да кандидатстват за още една стипендия, която ще е 90 лв.месечно и ще е финансирана със средства от Европейския социален фонд (ЕСФ). Сега в бюджета са предвидени 20 млн. лв. за стипендии, като от фонда се очаква да бъдат отпуснати още толкова. Новите премии са предвидени за студенти от държавни и частни университети в редовна форма на обучение, като най - вероятно от тях ще могат да се възползват около 10 % от обучаващите се. Това съобщи министъра на образованието Даниел Вълчев, като според него така ще се създаде конкуренция между студентите.

Само 5% отстъпка от сметките за парно в София, и то не за всички
в. Сега

Сагата със стряскащо високите януарски сметки за парно в столицата вчера взе нов обрат. Отстъпка ще получат едва 168 000 от всичките 410 000 клиенти на столичната "Топлофикация". При това тя няма да е в размер на 19%, както обеща министърът на икономиката Петър Димитров, а само 5.8%. Това се разбра вчера от изявление на шефа на борда на директорите на "Топлофикация София" и общински съветник от БСП Георги Кадиев пред парламентарната енергийна комисия.

Румънски фирми се спасяват у нас
в. Стандарт

Румънци масово местят бизнеса си у нас, за да оцелеят в кризата. Предприемачи от северната ни съседка вече наемат цехове в Русе. Преди два дни пък стана ясно, че мултинационални компании от Гърция планират изцяло да се преместят в България. Преселението на бизнеса е заради по-ниските разходи у нас. Издръжката на фирма излиза до 40% по-евтино. Причините са ниските заплати, по-изгодните данъци и осигуровки, както и по-евтиният ток, обясниха от Търговско-промишлената камара.

Нова оферта: Вместо корвети - чертежи за построяването им
в. Дневник

Френската компания "Армарис" е предложила на българското правителство да купи лиценза за построяването на новите корвети. Това съобщи пред "Дневник" Цветомира Жекова, медиен съветник на военния министър Николай Цонев. Офертата на французите идва след месеци безуспешни преговори, в които българската страна изтъква, че не разполага с близо 1 млрд. лв. за купуването на двата нови бойни кораби.
В сряда военния министър Николай Цонев е внесъл в Министерския съвет предложение за създаване на експертна група, която да се произнесе по идеята дали да се купят лицензи за строителство на кораби. Става въпрос за различни видове плавателни съдове, не само за корветите, уточни Жекова.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още