IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 март

07:39 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 март

Брюксел спря любезно нови водни проекти
в. Дневник

България получи пореден жълт картон от Европейската комисия (ЕК). Този път Брюксел спря подписването на нови договори за водни проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда", докато не бъде решен законодателно въпросът за собствеността на ВиК мрежите. Сред причините за решението на ЕК е и липсата на гаранции от екоминистерството за ефективно усвояване на средствата. Проектозаконът за водоснабдяването и канализацията (ВиК) все още не може да мине през правителството като резултат от борбата между ведомствата на Джевдет Чакъров (Министерството на околната среда и водите - МОСВ) и Асен Гагаузов (Министерството на регионалното развитие и благоустройството - МРРБ) за влияние върху общините и върху сектора.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева е получила преди седмица писмо от зам.-директора на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер с коментари по ВиК проблемите. "До намирането на адекватно решение на основните въпроси по планирането, собствеността и ценообразуването, било в рамките на нов закон за ВиК или чрез изменения в съществуващия закон, любезно молим да гарантирате в рамките на програмата да не се подписват оттук нататък договори за проекти във водния сектор нито по сегашни покани за предложения за проекти, нито по предстоящи", се казва в писмото.

Запалиха цигарена война
в. Стандарт

Ценова война за пазара на цигари подхващат вносителите срещу родния лидер "Булгартабак". Българският холдинг все още държи към 60% от пазара две години след либерализацията му и свободното определяне на цените. Но от 1 април всички цигари ще се продават с новите по-високи цени заради повишения акциз от началото на годината. Тогава изтича тримесечният срок, в който търговците може да продават цигари със старите бандероли и цени от миналата година.Цената на най-продаваната ни марка "Виктори" се вдига от 2,75 лв. на 3,40 лв. Новата цена преди дни е регистрирана в Министерството на финансите. Някои от вносителите обаче прилагат пазарни хватки - повишават цените съвсем леко, задържат ги или дори ги намаляват.

България се опълчи на Брюксел за въздуха
в. Стандарт

България не приема предлаганите от Брюксел съкратени срокове, в които големите горивни инсталации да изпълнят по-строгите емисионни норми за опазване на чистотата на въздуха. Тази позиция изрази министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в Брюксел на заседание на Съвета на министрите на околната среда на страните от ЕС. Според Чакъров целите за по-строги емисионни норми за въздуха трябва да са икономически и технически достижими за индустрията ни. Нереалистично и неразумно е да се говори за постигане на тези норми до 2016 г., посочи министърът. Позицията на България е инвестициите да се реализират поне до 2020 г.

Фермери масово продават стопанства, за да платят кредитите си
в. Новинар

Български фермери масово продават стопанствата си заради липсата на средства, с които да погасяват заемите си. Това съобщиха представители на Асоциацията на млекопроизводителите за „Новинар”. От бранша поясниха, че в момента най-голям интерес към фермите им има от руснаци. Във Врачанско масово млекопроизводители разпродават стопанствата си на руснаци и гърци.

Фермерите са принудени да се разделят със собствеността си, тъй като не могат да връщат заемите за модернизация на стопанствата към банките. Земеделците отказаха да коментират на какви цени продават фермите си, но обясниха, че са вложили двойно повече средства, за да ги обновят и вкарат в стандартите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още